Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветовете на пролетна София

4
Снимка: БГНЕС

Въпреки противоепидемичните мерки и по-прохладното време тази пролет, столичани изпълват улици, паркове и градинки. Цветовете на пролетта също започват да "изкачат" из централните части на града, по много от алеите и зелените зони на София. Композициите от пролетни цветя, които ще радват столичани и туристи в идните седмици ще се разгърнат на повече от 10 декара из целия град, обещават от Столичната община. 


Тази година на почит са лалетата и теменужките. За целта в София са били засадени над 200 хиляди лалета, част от които са внос от Холандия. И още - 5200 теменужки и парички (Bellis perennis), 300 хиляди рози и повече от 2 000 многогодишни храсти, ще внасят цвят и настроение в забързаното всекидневие на столичани.


Най-зрелищните са "килимите" от лалета и теменужки при НДК, а от Моста на влюбените ще се виждат кръгове от вечнозелени храсти в съчетание с бели и розови лалета. При зацветяването на столичния булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“, покрай канала на Перловска река, са били използвани различни сортове бяло и кичесто лале, съчетано с бели, розови и кичести парички.

Цветни фигури и редици от декоративни треви, многогодишни и едногодишни цветя и вечнозелени храсти ще разнообразяват зелените ивици на „Ботевградско шосе“ и ще придружават с километри влизащите в София.

Да ви е цветно!!! 

Съставил : Венета Николова

Снимки: БГНЕС, Ани Петрова, Столична Община

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30