Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малко известни документи за живота и делото на Раковски оживяват онлайн

Еспонатите са част от фондовете на РИМ-Русе и Държавния архив

Срещата на Георги Раковски с Тихо и Тонка Обретенови в Русе. Автор: Ал. Христов, 1958 г.
Снимка: ruse.bg

По повод 200-годишнината от рождението на Георги Раковски, онлайн експозиция в Русе представя малко известни документи за живота и делото на революционера. Областната управа в крайдунавския град уточнява, че изложбата, поместена на сайта ѝ, включва осем документа и картина от фондовете на Регионалния исторически музей и от Държавния архив в града. Сред тях са спомените на революционера Никола Обретенов за Раковски, в които той описва контактите му със семейството на Баба Тонка, както и гостуването му в Русе.


Представени са и три писма на Раковски, в едно от които той призовава българите да останат единни в противопоставянето си на Цариградската патриаршия. Експозицията съдържа още биографични сведения за Раковски от Филип Симидов, с приложени бележки от книгата на Панайот Хитов "Моето пътуване...", както и свидетелство на Д. Ладович - участник в легията на Раковски, с оригинален подпис на революционера от 1862 година.

Сред 26-те изображения е и сабята на революционера, открита в русенското Ново село през 1955 година. Оръжието се съхранява в Регионалния исторически музей в Русе. 

С експоните можете да се запознаете ТУК



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започна Светата Четиридесетница - време на духовно пречистване

От днес започва Великият пост, най-дългият в календара на Православната църква. Първата и последната седмица се спазва строг пост и освен животинските и млечни храни, които са изключени през целия период на постене, не са позволени растителни мазнини..

публикувано на 18.03.24 в 09:13

В Брадвари честваха древния празник на слънцето и огъня Невруз

В силистренското село Брадвари на 17 март отбелязаха традиционният пролетен празник на алианите Невруз.За събитието организирано от Сдружението „Алеви“ и кметството в селото дойдоха гости от много селища в Североизточна България, политически и..

публикувано на 17.03.24 в 17:06

Навлизаме във Великите пости без духовен пастир

"И прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците ни…" Всеки християнин помни смисъла на тази фраза от Господнята молитва, защото около нея е изградено Христовото учение за любовта и прошката. Знае, че който не е способен да прости,..

публикувано на 17.03.24 в 04:30