Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Малко известни документи за живота и делото на Раковски оживяват онлайн

Еспонатите са част от фондовете на РИМ-Русе и Държавния архив

Срещата на Георги Раковски с Тихо и Тонка Обретенови в Русе. Автор: Ал. Христов, 1958 г.
Снимка: ruse.bg

По повод 200-годишнината от рождението на Георги Раковски, онлайн експозиция в Русе представя малко известни документи за живота и делото на революционера. Областната управа в крайдунавския град уточнява, че изложбата, поместена на сайта ѝ, включва осем документа и картина от фондовете на Регионалния исторически музей и от Държавния архив в града. Сред тях са спомените на революционера Никола Обретенов за Раковски, в които той описва контактите му със семейството на Баба Тонка, както и гостуването му в Русе.


Представени са и три писма на Раковски, в едно от които той призовава българите да останат единни в противопоставянето си на Цариградската патриаршия. Експозицията съдържа още биографични сведения за Раковски от Филип Симидов, с приложени бележки от книгата на Панайот Хитов "Моето пътуване...", както и свидетелство на Д. Ладович - участник в легията на Раковски, с оригинален подпис на революционера от 1862 година.

Сред 26-те изображения е и сабята на революционера, открита в русенското Ново село през 1955 година. Оръжието се съхранява в Регионалния исторически музей в Русе. 

С експоните можете да се запознаете ТУК

Още от категорията

Регионален исторически музей – София

Археология на София и Софийско в Международния ден на музеите

На 18 май отбелязваме Международния ден на музеите, честван за първи път преди 43 години. Целта на празника е да се популяризира ролята на музеите в съхранението и разпространението на култура и знания. В чест на Международния ден на музеите..

публикувано на 18.05.21 в 06:15

Изложба представя „Списъкът на избавлението“

Дружеството на банатските българи в България „Фалмис“ отбеляза 80-годишнината от героичната постъпка на Антон Лебанов , помогнал за извеждането на 1100 военнопленници, етнически българи от Македония, Западните покрайнини и Сръбски Банат от..

публикувано на 17.05.21 в 09:21

40 години от покушението срещу папа Йоан Павел ІІ

Днес се навършват 40 години от покушението срещу папа Йоан Павел ІІ на площад „Свети Петър“ в Рим. В съучастие в атентата от 13 май 1981 г. е набеден българинът Сергей Антонов, служител в представителството на БГА „Балкан” в Рим. Новината за..

публикувано на 13.05.21 в 06:15