Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български деца се учат на екологична култура в нова кампания

Снимка: Югозападното държавно предприятие

Първата по рода си образователна кампания "Гората и климатичните промени" с участието на експерти по горска педагогика започна на територията на Югозападното държавно горско предприятие. Специалисти по горите запознават децата с промените в климата, с работата на лесовъдите, както и с различните видове горски дървета и животни. 

Предвидени са уроци по създаване на устойчиви на промените в климата гори, чрез използването на контейнерни фиданки от сухоиздържливи видове, като черен бор и различни видове дъб.

Кампанията е съвместна инициатива на Сдружение "Горичка" на известната ни тенисистка Магдалена Малеева и Съюза на лесовъдите в България. В мобилен павилион "Горичка в количка", оборудван с десетки игри, образователни материали за горите и инструменти за залесяване, учениците от първи до четвърти клас ще придобиват "на терен" новите знания

Първи в кампанията взеха участие учениците от основните училища в община Якоруда - най-южната точка на маршрута на инициативата. През следващите седмици образователният павилион ще посети общините Белица, Симитли, Благоевград и Банско. После ще се отправи към областите Благоевград, София, Кюстендил, Пазарджик, Смолян, Шумен и Русе. 

Очаква се повече от 1000 деца, в над 50 училища, да бъдат приобщени към каузата и усилията на лесовъдите за опазване на горите и адаптирането им към климатичните промени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Представена е методиката за удостоверяване на машините за гласуване

Министерството на електронното управление (МЕУ) обнародва за обществено обсъждане на сайта си проект на актуализирана Методика за съответствие на машините за гласуване по изискванията на Изборния кодекс. Измененията на методиката обхващат и надграждане..

публикувано на 14.09.24 в 11:17
Гордана Силяновска

Българският президент прие покана официално да посети Северна Македония

На неофициална среща българският президент Румен Радев е приел поканата на своя македонски колега Гордана Силяновска, да посети официално Скопие. Дата за посещението не е определена. От българска страна нямаше официално изявление след разговора в..

публикувано на 14.09.24 в 09:08

България днес - 13 септември 2024 г.

В "България днес" разказваме за училище "Св. св. Кирил и Методий" във Ванкувър, което ще отвори врати на 14 септември със специален филм, посветен на три десетилетия работа по поддържане на българския език и традиции отвъд Океана. Ще чуете и мнение на..

публикувано на 13.09.24 в 19:00