Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ива Митева е новият председател на парламента

Снимка: БГНЕС

Със 163 гласа за и 75 въздържал се Народното събрание избра Ива Митева-Рупчева от „Има такъв народ“ за председател на 45-ото Народно събрание. „Въздържал се“ гласуваха само депутатите от ГЕРБ-СДС. За другата кандидатура – на Цвета Караянчева от ГЕРБ, гласуваха само 75-имата депутати от ГЕРБ-СДС, против бяха всички останали депутати в залата и трима дистанционно гласуващи.

Прозрачността и отчетността трябва да са основите принципи на това Народно събрание. Нека положим усилия за диалог помежду си, заяви Митева. Тя е завършила право. Има редица следдипломни квалификации, дълго време е работила в администрацията на парламента и е хоноруван преподавател в Нов български университет. 

Още от категорията

Изслушват кандидатите за членове на Централната избирателна комисия

На 7 май от 8.00 часа президентът Румен Радев свисква на „Дондуков“ 2 допълнителни консултации с парламентарно представените партии и коалиции за излъчване на председател на Централната избирателна комисия. Причината е оттеглянето на единствения..

публикувано на 07.05.21 в 05:35

БСП също върна мандата за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на "БСП за България". Председателят на партията Корнелия Нинова върна мандата. Тя заяви, че тяхното желание е било да има правителство на България, което да реши..

публикувано на 05.05.21 в 12:57

България гледа към служебно правителство и нови избори

След 3 неуспешни опита 45-ото Народно събрание да излъчи редовно правителство, президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебен кабинет, който да се заеме с подготовката на предсрочни парламентарни избори в следващите два месеца...

публикувано на 05.05.21 в 12:54