Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нуждаем се от добра диагностика на българската икономика

Снимка: БГНЕС

„В икономиката имаме инерция в тенденциите. Тя не се поддава толкова лесно и бързо на политически промени“, каза пред БНР бившият вицепремиер проф. Даниела Бобева, икономист и финансист, в отговор на въпрос, дали има опасност за икономиката ни при евентуално провеждане на нови избори. Според нея не е добре в момента целият фокус на управляващите да се прехвърля върху Плана за възстановяване. "Парите от ЕС няма да дойдат тази година, трябва да разчитаме на нашия бюджет", подчерта Бобева и допълни, че най-належащото, е да се направи „хубава диагностика на състоянието на икономиката ни“. 

Сред основните проблеми пред българската икономика тя посочи прогнозирания растеж от 2.5%, много по-нисък от средния за ЕС, и инвестициите – чуждестранни и местни, които намаляват с по 10-20% на тримесечие. „Ако нямаме инвестиции, нямаме икономически растеж“, посочи икономистът. Необходимо е също така шоково намаляване на административната тежест и въвеждане на електронно правителство. „Чакат ни трудни времена на отлагани реформи“, обобщи тя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора..

публикувано на 28.07.24 в 14:14

В ПП-ДБ и БСП се надяват на успех в третия мандат за съставяне на правителство

Шансовете да се сформира правителство с третия мандат, са малки, ''но би могло да се случи чудо'', изрази очакване съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов. За БНР той заяви, че тяхната коалиция ще..

публикувано на 28.07.24 в 13:46
Противопожарна и полицейска техника продължава да е позиционирана в района на село Гара Елин Пелин във връзка с взривовете в склада за пиротехнически средства, 28 юли 2024 г.

Откриха тялото на последния - четвърти загинал след експлозиите в Елин Пелин

Под ръководството на Окръжна прокуратура – София, следователи от Национална следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на пожарната и специализирани части на вътрешното министерство, са започнали огледи на складовете край Елин Пелин, в които в..

публикувано на 28.07.24 в 13:23