Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 12 – 16 април 2021 г.

Конвенцията от Монтрьо няма да се прилага за канала „Истанбул“


Конвенцията от Монтрьо няма да важи за бъдещия канал „Истанбул”, каза турският президент Реджеп Ердоган. Канал „Истанбул” няма никаква връзка с Конвенцията за свободата на корабоплаването от Монтрьо. Новото съоръжение ще даде на Турция и по-голяма сигурност, като укрепи нейния суверенитет и независимост, съобщи телевизия „Haberturk”. Пропускателната способност на Босфора е 25 000 кораба годишно, но реално преминават над 40 000. За да преминат през пролива, корабите трябва да чакат по около една седмица, предаде БГНЕС.

Черна Гора е пред фалит заради нерентабилна магистрала


EС е загрижен за дълга на Черна Гора, но не може да ѝ помогне за изплащане на кредита от 1 млрд. долара, изтеглен от китайска банка, съобщи говорителят на Еврокомисията Петер Стано. Брюксел предложи на страната, която е кандидат за членство, да помогне за финансиране на магистралата от пристанище Бар до Сърбия. От 161 км. са построени едва 40, при цена от 20 млн. евро на километър. Еврокомисията изрази загриженост от ефекта на китайските инвестиции в региона. Заемът с 2% годишна лихва повиши рязко държавния дълг. Страната с население от 622 000 души има външен дълг от 4.33 млрд. евро или 103% от БВП. След пандемичната година, отнела основния доход –от туризма, Черна гора повиши данъците и частично замрази държавните заплати, пише Politico.

Румънският здравен министър бе уволнен заради несправяне с пандемията


Румънският премиер Флорин Къцу уволни здравния министър Влад Войкулеску след седмици на нарастващо напрежение и несправяне с пандемията. Временно длъжността е поета от Дан Барна, който е вицепремиер. "Последната капка" в натрупваното обществено недоволство срещу Войкулеску дойде със смъртта на трима заразени пациенти заради проблем с апарати за обдишване в Букурещ. В началото на април бившият вече министър бе глобен, след като отказа да носи маска в парламента.

Сърбия започна производството на „Спутник V“


Сръбският институтът по вирусология „Торлак“ е започнал производство на руската ваксина „Спутник V“ в Сърбия. Руският фонд за директни инвестиции съобщи, че по този начин Сърбия става първата държава в Южна Европа, която произвежда „Спутник V“. Процесът отговаря на най-добрите стандарти в производството на ваксини и по-късно те могат да бъдат изнасяни в други страни от региона, съобщиха от фонда. При посещение в института „Торлак“ сръбският президент Александър Вучич заяви, че в срок от 6 до 9 месеца страната ще започне да произвежда и китайската ваксина „Синофарм“, предаде TANYUG.

Без напредък преминаха гръцко-турските преговори в Анкара


Външните министри на Гърция и Турция си размениха обвинения по широк кръг въпроси от статута на храма „Св. София“ в Истанбул до отношенията към малцинствата в двете страни, съобщава AFP. Турските власти считат за възможно да разрешат двустранните въпроси с Гърция чрез диалог, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу. „Тази среща се проведе в искрена атмосфера. Ние вярваме, че ще можем да решим проблемите, като съседи и съюзници, с помощта на конструктивен диалог“, подчерта турският първи дипломат. Той призна, че в момента има разлики между Атина и Анкара по обхвата на морската граница в Егейско море, но Турция е твърдо решена да „продължи преговорите без предварителни условия“. Никос Дендиас заплаши Турция със санкции, заради политиката й в Егейско море, но покани Чавушоглу да продължат преговорите в Атина.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС и euractiv.com


Още от категорията

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45