Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Писателят Георги Господинов с поредна международна награда

Снимка: Личен архив

Българският писател Георги Господинов е получил наградата на фестивала "Узедомски литературни дни", информира БНР "Хоризонт". Литературният форум е кръстен на името на германския остров Узедом, разположен във водите на Балтийско море, събиращ границите на  Германия и Полша. 

Наградата се връчва в подкрепа на "европейския диалог за историята и настоящето". Нашият писател я получи, след като жури в състав Манфред Остен, Андреас Косерт и нобеловият лауереат Олга Токарчук гласува за това.

Церемонията по награждаването на Георги Господинов можете да видите тук, със симултанен превод на български език: 

Според заключението на журито, Георги Господинов е значим и уникален глас в европейската литература: "Работата му, фрагментарна, пълна с меланхолия, препраща към най-добрите традиции на централноевропейската проза с ненатрапливата нужда от разкриване на пластовете на човешкия опит". 

Още от категорията

Мари Врина-Николов

Българистката Мари Врина-Николов получи наградата за превод „Етиен Доле“

Мари Врина-Николов е носителката за 2021 г. на наградата за превод „Етиен Доле“, присъждана от Сорбоната. „Това е чест и за българската литература“, написа във Фейсбук българският писател Георги Господинов. Той посочва, че Мари Врина е една от..

публикувано на 17.05.21 в 18:05

„Все по-близо“ е мотото на предстоящия „Антистатик“

Вили Прагер е сред основателите на „Антистатик“. Историята на международния фестивал започва през 2008 г. в София като единствения по рода си форум и като част от усилията на балканската мрежа за съвременен танц „Номадска танцова академия“ за..

публикувано на 17.05.21 в 16:25

Българският роман „Физика на тъгата“ вече ще се изучава във Варшавския университет

„Невероятно е да открия „Физика на тъгата“ поставена редом до точно тези невероятни 15 книги, включени в курса по „Съвременна световна литература“ на Варшавския Университет. Всяка от тях се оказа, че е сред любимите ми“. Това написа в..

публикувано на 16.05.21 в 08:10