Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рано е да се говори за колективен имунитет срещу Covid -19 в България

Акад. Богдан Петрунов
Снимка: стоп кадър

Освен известните южноафрикански, берлински, румънски и други мутации на Covid-19 по света, в Северна България е засечен нов вариант, който българските здравни власти проучват. Пред Нова Тв, имунологът акад. Богдан Петрунов коментира, че заради голямата изменчивост на вируса е възможна и четвърта вълна на Covid-19, което ще наложи постоянно разработване на нови ваксини.

По отношение на колективния имунитет, имунологът е по-скоро скептичен заради темповете, с които върви имунизацията. Акад. Петрунов добави, че някои от компаниите вече разработват трета доза на ваксината, която да се поставя през ноември и подчерта, че не препоръчва смесването на иРНК ваксина с векторна, защото няма категорични данни за безопасността.

Специалистът коментира също, че в становището на ЕМА, относно появата на тромби при ваксина с АЗ става въпрос за вероятна реакция, която не е доказана. Освен това тромбоемболията се среща често при заболяването, за разлика от случаите при имунизация, където е рядкост, посочи той.

Още от категорията

Отпада карантината за пристигащите в Ню Йорк

За пристигащите от чужбина в американския щат Ню Йорк вече не се изисква да бъдат поставяни под карантина, съобщават от Външно министерство. По информация на българското генерално консулство в Ню Йорк мярката е в сила 13 май 2021 г. Остават в..

публикувано на 14.05.21 в 13:27

По съседски: Събития с балкански адрес

Милиони евро от трафик на мигранти в Западните Балкани Пандемията не засяга мигрантския бизнес в региона на Западните Балкани. Пазарът за контрабанда на мигранти в тази част на континента трупа най-малко 50 млн. евро приходи годишно. Това..

публикувано на 14.05.21 в 10:46

4,5% са новозаразените с Covid-19 за последното денонощие

506 са новите случаи на коронавирус в страната сочи Единният информационен портал. Положителни са 4,5% от направените 11 247 теста. Във всички области новозаразените са под 100. Най-много са в София-град - 98. Следват областите Пловдив - 55, Варна -..

публикувано на 14.05.21 в 09:05