Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За киселото мляко и лечението на Covid-19

Снимка: архив

Молекули в киселото мляко са ефективни при лечението на различни възпалителни състояния, включително „цитокинови бури“, причинени от Covid-19, съобщиха изследователи от университета Бен-Гурион в Южен Израел. Учените, идентифицирали молекулите – проф. Раз Йелинек и студентът Орит Малка, уточняват също, че киселото мляко има потенциала да се бори и с патогенните бактерии. По-конкретно молекулите са в състояние значително да намалят вирулентността на причинителя на холера. "Не мисля, че досега има молекулярни механизми, за които хората със сигурност са знаели, че имат терапевтичен ефект. Сега вече знаем", посочва проф. Йелинек.

Да направиш хубаво кисело мляко, е все едно да отгледаш хубаво бебе - толкова е деликатен процесът. Това твърди инженер Мария Стефанова-Кондратенко, която създава и ръководи Националната лаборатория към някогашното държавно предприятие „Млечна промишленост“, в продължение на 25 години. В интервю за Радио България преди време тя обясни каква е разликата между българското кисело мляко и йогурта? – вижте публикацията „Мария Кондратенко: Западът не успя да постигне тайната на българското кисело мляко“.

Българското кисело мляко е известно и ценено по целия свят. В годините преди пандемията, почитателите вкусния здравословен продукт от разни кътчета на България, а и от чужбина, се включваха в специалния Празник на киселото мляко в град Трън. Родом от трънския край, или по-точно от село Студен Извор, е откривателят на млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията в родното мляко. Д-р Стамен Григоров описва новооткритата бактерия през 1905 година и я кръщава на България- Lactobacillus Bulgaricus. За това разказва публикацията „За българското кисело мляко, полезната бактерия и нейния откривател“ от колекцията на Радио България.

Редактор: Е. Каркаланова

Още от категорията

Петрич кале докосва небето над Авренското плато

Макар и да носи името на град Петрич, късноантичната крепост Петрич кале няма нищо общо с югозападното селище. Укреплението се разполага върху висока каменна тераса в Авренското плато, недалеч от морската столица Варна. В миналото крепостта била..

публикувано на 16.05.21 в 08:50

Във фолклора ни има и „вятърничави“ истории, и страховити ветрища

Според едно старинно народно поверие, всички ветрове се раждат в навечерието на Коледа, а се кръщават срещу Водици (през януари). В българския фолклор ветровете имат различни наименования, в зависимост от посоката – Южняк, Северняк и т.н. Също..

публикувано на 15.05.21 в 06:00

Защо първото великденско яйце е червено?

Традиция повелява Великденските яйца да се боядисват на Велики четвъртък от най-възрастната жена в семейството. В миналото в по-заможните домове се боядисвали около 500-600 яйца – за да стигнат до Спасовден и да има за всички домашни, а също за роднини и..

публикувано на 29.04.21 в 05:20