Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

След първа доза на AstraZeneca втората ще може да бъде на Pfizer

Снимка: архив

Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 65-годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения. Такова решение е взел Националният ваксинационен щаб, съобщиха на пресконференция министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
 
Стана ясно също, че всички лица, получили първа доза от ваксината на AstraZeneca, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина.
 
Лицата, ваксинирани с първа доза с ваксината на AstraZeneca и не желаят да получат втора доза от същата ваксина, могат да получат доза от ваксината на Pfizer – не по-рано от 84 дни от първата доза на AstraZeneca. Тогава ваксинацията ще се счита за завършена.

При лица, заболели от Covid-19 след прилагане на първа доза от ваксината, втората доза щe се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Преболедували от Covid-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Хората, които не желаят втора доза, няма да получат сертификат за ваксиниране, уточни Ангелов. 

Още от категорията

Задължителна карантина за пристигащите от България в Израел

От 11 август всички пристигащи от България в Израел, подлежат на задължителна 14-дневна карантина, независимо дали са преболедували Covid-19 или са ваксинирани. Според българското посолство в Тел Авив периодът на изолация може да се намали на..

публикувано на 05.08.21 в 12:46

Екстремен риск от пожари поне до 15 август

На 5 август в общините Петрич, Сандански и Кресна е обявен ден на траур в памет на загиналите двама лесничеи в пожар край санданското село Петрово. След разрастването на пожарите в страната правителството нареди пекратяването на всички дейности..

публикувано на 05.08.21 в 09:11

Спад с 33-ма души на новозаразените спрямо предходното денонощие

429 са новите случаи на коронавирус в страната за изминалото денонощие при 462 в предходното. Положителни са 2% от взетите 20 868 проби, сочи Единният информационен портал при 2,77% в сряда сутрин. Най-много са новозаразените в София - 105. Следват..

публикувано на 05.08.21 в 08:47