Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Страната ни излиза от третата вълна на Covid-19

Удължаване на извънредната епидемична обстановка с месец, препоръчват здравните власти

Снимка: БГНЕС

България излиза от третата вълна на епидемията от коронавирус, обяви на редовния брифинг на здравните власти министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов. “През цялото време ни водеше разумът, интелектът на нашите експерти и дисциплината”, заяви той и изрази увереност, че България скоро ще се превърне в пример с резултатите си, които редица европейски държави не могат да постигнат.

В момента няма нито една червена област и средната заболяемост е 460 на 100 хил. души, докато смъртността възлиза на 23 на 100 хил. души, съобщи държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Страната ни се нарежда на 14-о място в Европейския съюз по показателя 14-дневна заболяемост, а по брой починали остава на 2-ро място. Здравният инспектор каза още, че нисходящата крива за потвърдените случаи на Covid-19 вече се отнася и за настанените в болница и за починалите.

За да бъдат обаче задържани добрите резултати, трябва да се изпълнят две условия, смята здравният министър. Първото е да се запази темпът на ваксинация, който през май може да достигне до 50 хил. души дневно, и второто е да се спазват противоепидемичните мерки, докато се постигне колективен имунитет най-късно през август. Проф. Костадин Ангелов каза още, че днес ще се реши дали да се използва ваксината на “Янсен”, както и дали да бъдат отворени зелените коридори и да започне петата фаза от ваксинационния план, засягаща уязвими групи в обществото.

Не трябва да сваляме бдителността въпреки добрите тенденции”, предупреди ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му, след Великден болниците може да се напълнят със заболели от коронавирус. Затова и той призова да спазваме противоепидемичните мерки по празниците.

Ген. Мутафчийски добави, че намаляването на броя на хоспитализираните не е “особено отчетливо” и задържането в интензивните клиники е “изключително тревожно”. Ръководителят на НОЩ заяви и че няма гаранция дали през лятото заболяемостта ще намалее.

До края на седмицата ще бъде решено какви мерки да бъдат взети, свързани с великденските празници. Предстои решение и дали ще се влиза в страната ни с документ за ваксинация срещу Covid-19, за преболедуване през последните шест месеца или за отрицателен резултат от тест.

Здравните власти препоръчват извънредната епидемична обстановка да бъде удължена с един месец и да продължи до края на май. Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев вече е внесъл доклад с предложението. „Ако има следващо правителство, то ще може да промени това решение”, уточни здравният министър в оставка Ангелов.

Снимки: БГНЕС

Още от категорията

Задължителна карантина за пристигащите от България в Израел

От 11 август всички пристигащи от България в Израел, подлежат на задължителна 14-дневна карантина, независимо дали са преболедували Covid-19 или са ваксинирани. Според българското посолство в Тел Авив периодът на изолация може да се намали на..

публикувано на 05.08.21 в 12:46

Екстремен риск от пожари поне до 15 август

На 5 август в общините Петрич, Сандански и Кресна е обявен ден на траур в памет на загиналите двама лесничеи в пожар край санданското село Петрово. След разрастването на пожарите в страната правителството нареди пекратяването на всички дейности..

публикувано на 05.08.21 в 09:11

Спад с 33-ма души на новозаразените спрямо предходното денонощие

429 са новите случаи на коронавирус в страната за изминалото денонощие при 462 в предходното. Положителни са 2% от взетите 20 868 проби, сочи Единният информационен портал при 2,77% в сряда сутрин. Най-много са новозаразените в София - 105. Следват..

публикувано на 05.08.21 в 08:47