Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Монтират багажници за велосипеди в автобусите

Снимка: Спаси София
Любителите на планинското колоездене в София вече ще могат да стигат по-бързо и по-евтино до веломаршрутите на Витоша. Това става възможно след като от следващия месец на пет автобуса по две от линиите на градския транспорт, водещи до планината, ще бъдат монтирани специални багажници за велосипеди.

Идеята е на организацията „Спаси София“ и преди дни получи одобрение от Столичния общински съвет. "С монтирането на багажниците, любителите на велоспортовете в планината ще имат по-лесен достъп до високите ѝ части, като изберат градския транспорт", каза пред БНР Андрей Зографски от „Спаси София“. „На Витоша могат да се практикуват няколко вида планинско колоездене, като съществуват множество маршрути, според вида на трасето - за спускане, за ендуро или пък за крос-кънтри каране“ допълни той.

Градските активисти смятат, че реализирането на идеята е крачка към устойчиво развитие на природния парк, който е едно от най-ценните дадености на София. „Трябва да направим Витоша максимално достъпна за посещение и това решение ще намали автомобилния трафик, замърсяването и хаоса в природния парк, а прекарването там по-приятно, достъпно и зелено“, уточнява общинският съветник Борис Бонев.

Още от категорията

5 култови места за Dark Tourism в България

Може ли туризмът да е мрачен, да навява тягостни спомени и емоции? Отговорът ще откриете в огромния интерес към старите, изоставени заводи, административни сгради, болници, църкви, та дори застиналите във времето призрачни села. България е златна мина за..

публикувано на 18.06.21 в 09:35

Миден уикенд на остров Анастасия

Община Бургас организира тематичен летен уикенд на 18, 19 и 20 юни, посветен на черноморската мида. Мидите са съществена част от местната кулинарна традиция, затова въпросния деликатес присъства в менюто на почти всички заведения в града. В рамките..

публикувано на 18.06.21 в 09:10
Татяна Голикова

Руските туроператори искат подновяване на полетите до България

Асоциацията на туроператорите на Русия - АТОР поиска от властите в Москва да възстановят въздушния трафик с държави, които са „масови туристически дестинации“. Предлага се отворяне на границиците към страни, които са търсени сред руските туристи и..

публикувано на 11.06.21 в 10:08