Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на книгата

„Часословец“ от 1566 г. на Яков Крайков
На 23 април светът отбелязва Деня на книгата и авторското право. Това става по решение на ЮНЕСКО от 1995 г. В България се издават около 10 хиляди книги годишно, показват данни на НСИ.

Интересно е да се отбележи, че първата българска печатна книга е издадена през XVI век. Неин издател е роденият в подножието на Осоговската планина Яков Крайков, който произхожда от свещеническо семейство.През 1519 – 1520 г. във Венеция сърбинът Божидар Вукович основава най-голямата славянска кирилска печатница.
Яков Крайков я наема през 1566 г. и в същата година отпечатва първата си книга – „Часословец“, разказва на сайта си Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Днес венецианското издание от XVI век заема специално място в книжната съкровищница на библиотеката.

Още от категорията

Художествената академия отваря ателиетата си за децата

От днес Националната художествена академия отваря вратите си за малки и по-големи художници, които в продължение на месец ще изучават тънкостите на изящните изкуства с помощта на студенти. През целия август децата ще посещават творчески ателиета по..

публикувано на 02.08.21 в 06:00

Български режисьорски тандем начело на журито на „Венециански дни“

Мина Милева и Весела Казакова ще оглавят журито на престижната програма „Венециански дни“ (Giornatte degli autori) на най-стария кинофестивал в света. Новината пристигна дни, след като филмът на българските режисьорки “ Жените наистина..

публикувано на 01.08.21 в 13:10

Започва фестивалът “Дни на куклите” в Бургас

От днес до 7 август в морския Бургас куклите превземат сцените на открито. Градът отново е домакин на Международния куклен фестивал под открито небе „Дни на куклите“. Началото на осмото му издание ще даде спектакълът „Пук“ на детската театрална..

публикувано на 01.08.21 в 06:00