Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция ограничи придвижването между отделните си области

Снимка: архив

С цел да се сведат до минимум контактите по време на предстоящите Великденски празници и да се намали разпространението на Covid-19, се ограничава движението между различните области на Гърция. За спешното решение, взето от гръцките власти, информира Министерството на външните работи. То влезе в сила още от днес, 23 април и ще продължи до 06:00 часа на 10 май и важи за територията на цялата страна.

Изключения се допускат в следните случаи:

  • Придвижване от и до работното място след представяне на удостоверение, в което е посочено началото и края на работния ден;
  • По здравословни причини, в случай на придвижване към болница, за което също трябва удостоверяване от компетентен здравен орган. Изключения ще се правят само за спешни случаи;
  • Еднократно придвижване до постоянен адрес по местоживеене, което се доказва с Удостоверение,което е специално предназначено за целта и се получава безплатно ТУК  или с представяне на копие от декларация за платен данък върху доходите E1;
  • Пътуване за погребение при условията, предвидени от закона;
  • Пътуване на разведени или разделени родители, когато е необходимо да бъде осигурена комуникацията на родителите и децата.

На гражданите, които нарушат ограничителните мерки за движение, ще бъде налагана глоба от 300 евро. При представяне на фалшива причина за пътуване, санкцията е 500 евро.

Във връзка с новите мерки, МВнР напомня на българските граждани, че „няма промяна в известния минимален кръг основания за влизане в Република Гърция“. Пътуването с цел туризъм не е сред тях. Собствениците на недвижими имоти в южната ни съседка трябва да вземат предвид еднократния характер на разрешението за придвижване и изискването за постоянен адрес.

На парктика, придвижването между отделните области в Гърция е забранено, с изключение на петте основания, описани по-горе и подкрепени от съответните документи.

Българското външно министерство препоръча на сънародниците ни да се въздържат от пътувания до Република Гърция в периода от 23 април 2021 г. до 06.00 часа на 10 май 2021 г.

При необходимост от съдействие, телефоните на посолството ни в Атина са следните: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106. За връзка с генералното консулство на България в Солун можете да използвате телефони +30 2310 829 210 и+30 2310 869 510. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05