Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започва Страстната седмица

Снимка: архив

Велики понеделник дава началото на Страстната седмица, през която християните почитат страданията на Исус Христос в последните му земни дни. Всеки от тези дни църквата нарича “велик” и “свят” и с богослужения възпоменава пътя на Сина Божий към Голгота, страданията и изкупителното му дело на Кръста. Според евангелския разказ на Велики понеделник Исус Христос влязъл в Йерусалимския храм. Превръщането на Божия дом в тържище го разгневило, той прекатурил масите и прогонил търговците.

В началото на Страстната седмица в храмовете се поставя черна завеса на Царските двери, а иконите на Исус Христос и на Богородица на някои места се покриват с черно платно. Страстната седмица завършва с възкресението на Божия син.

Заради пандемията миряните ще влизат в храмовете с предпазни маски и ще отстоят един от друг на 1,5 м. Препоръчва се да не докосват и целуват иконите.Още от категорията

Диалогът между изкуството и властта в България през 70-те години на ХХ век

„Човечеството е дотолкова същото във всички времена, че историята не ни информира за нищо ново или странно в този момент. Променят се само моралните и етични норми“ −с този цитат на Дейвид Хюм от „Изследване на човешкото познание“ (1748 г.) започва своя..

публикувано на 04.06.21 в 10:26
Снимка: Facebook / @regionalhistorymuseumsofia

В София представят изложбата „Приложно златарско изкуство“

Днес в Регионалния исторически музей – София се открива изложбата „Приложно златарско изкуство“. Златарството , наричано още „куюмджийство“, е един от най-престижните занаяти и е сред първите, които се развиват по българските земи още през..

публикувано на 03.06.21 в 06:15

Светска суматоха, разделни къпални и стражари-надзиратели – Варна преди 100 години

След Освобождението (морската ни столица е последният освободен от османско владичество български град – на 27 юли 1878г. – бел. ред.) местната управа започва да полага първите опити за развитието на Варна като морска дестинация. За целта се теглят..

публикувано на 02.06.21 в 11:22