Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще прилага и ваксината на „Джонсън и Джонсън“

Главен държавен здравен инспектор Ангел Кунчев
Снимка: БГНЕС

Еднодозовата ваксина на „Джонсън и Джонсън“ ще се използва в България без ограничения. Това обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на брифинг след заседание на Националния ваксинационен щаб. Той припомни, че щабът е изчакал решението на Агенцията по лекарствата на САЩ, което е положително. Решение да прилагат тази ваксина междувременно са взели още 7 европейски страни, предаде репортерката ни Мила Младенова. 

Кунчев съобщи, че известно количество от еднодозовата ваксина ще бъде насочено към  заетите в туристическия сектор преди летния туристически сезон, както и сред ромското население.

„Тази ваксина е еднодозова и веднага след поставянето ѝ може да се издаде документ и да се знае кои хора, работещи в туризма, са вече защитени“, поясни Кунчев.

През следващите седмици ще има основно доставки на РНК ваксини, съобщи на брифинга директорът на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На всеки 20 минути в страната се подава сигнал за нов пожар

"В селата Крайнево, Воден и Шарково работим на 3 фронта. На всеки 20 минути постъпва сигнал за нов пожар в страната - каза на брифинг служебният вътрешен министър Калин Стоянов в с. Мамарчево, община Болярово. - Няма опасност за хората. Единият пожар в..

публикувано на 19.07.24 в 09:25

Още турски пожарникари и техника пристигнаха в Южна България

Турция изпрати допълнителна помощ на България в борбата с пожарите, обхванали страната, предаде БГНЕС. Към изпратените на 17 юли екипи през граничния пункт Дерекьой се присъединиха още 32-ма души персонал и 11 превозни средства. Границата са преминали 2..

публикувано на 19.07.24 в 09:22

Огнеборци от България гасят пожари край Солун

Български пожарникари гасят огнища край Солун в помощ на гръцките си колеги и доброволци, предава БТА. 44 пожарникари с две пеши групи и 12 противопожарни автомобила работиха за потушаването на пламъците край града. Два от автомобилите и осем пожарникари са..

публикувано на 19.07.24 в 09:10