Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктория Русева по следите на светлата Европа и наградата “Карл Велики”

Виктория Русева
Снимка: личен архив

В какво общество искаме да живеем? Какво не ни харесва в света около нас и как до го променим за по-добро? Това са някои от въпросите, които млади хора си поставят в проекта “Модел Европейски съюз София 2021” – българският претендент за европейската младежка награда “Карл Велики”.

Наградата на Европейския парламент насърчава младежи между 16 и 30 години да създават проекти и активно да участват в развитието на съвременна Европа. Начело на българския екип, достигнал до финалния етап на конкурса, стои 22 годишната студентка по политология във Виенския университет Виктория Русева.

“На първо място, това е една отворена образователна платформа за междукултурен диалог – обяснява същността на българския проект Виктория. – Една от основните ни цели, която ще осъществим с хора от десет националности, е да популяризираме България и региона. Предвиждаме също така да направим симуалция на вземане на решения в Европейския съюз и съвместна работа с ученици от три български училища.”

Проектът “Модел Европейски съюз” съществува от 2014 г., но за първи път включва и симулация на Европейската гражданска инициатива – инструмент, чрез който гражданите могат да участват с идеи в европейския законодателен процес. Възпитаници на Професионалната гимназия по телекомуникации в София, на езиковата гимназия “Бертолд Брехт” и на езиковата гимназия “Христо Ботев” в Кърджали са разработили предложения за свои граждански инициативи.

“Трите идеи, достигнали до етапа на гласуване на нашия сайт, засягат проблеми в обществото, които интересуват младите хора – обяснява Виктория. – Едната от тях е свързана с регулацията на достъпа и продажбата на никотинови продукти на хора под 18 г. Втората цели предоставяне на необходимите ресурси на младежите и чрез менторство да ги насочи в подходяща кариерна посока. А последното предложение цели изграждането на по-отворено общество спрямо темата за хомосексуализма.”

Гласуването за най-добрата от трите инициативи ще продължи до 6 май, а победилата ще се превърне в законодателно предложение на Европейската комисия по време на конференция през октомври.

Ето как отговаря Виктория на въпроса има ли гражданско общество у нас:

“Мисля, че има изключително добра основа, върху която да стъпим. Именно това беше важен момент по време на дискусиите ни с учениците – да се види, че младите хора са много по-добре информирани, отколкото общественото мнение предполага за тях. Но те се нуждаят от платформа, на която да обсъждат своите проблеми, за да бъде чут гласът им. И това се опитваме да дадем ние – платформа и гласност на техните виждания и критики.”

Победителят в конкурса “Карл Велики” ще бъде обявен през септември. “Няма значение, дали нашият проект ще спечели наградата”, категорична е Виктория. По думите й, самото номиниране вече е признание, че дори и в пандемия могат да се случват прекрасни неща за толкова много хора не само у нас, но и в Европа. А нейната Европа утре минава през осъзнаването днес.

За нас Европа на бъдещето представлява активна, обединенаи наистина осъзната общност – добавя тя. – Именно осъзнаването е първата стъпка към граждански активното и по-добро общество, защото само по този начин можем да бъдем ефективни в действията си и да постигаме повече и по-бързо. А това е от изключителна важност особено в ситуацията, която преживяваме днес.”

Снимки: предоставени от Виктория Русева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02