Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия: 100% машинно гласуване и без ограничения за секции в чужбина

Снимка: БГНЕС

Съставът на Централната избирателна комисия да бъде редуциран от 20 на 15 души - това реши комисията по правни въпроси в парламента на второ гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Членовете на ЦИК ще се назначават с указ на държавния глава след предложение на парламентарно представените партии и коалиции.

Комисията гласува за 100% машинно гласуване във всички секции в страната и чужбина с над 300 души. Само при извънредни обстоятелства в така наречените големи секции ще може да се гласува с хартиена бюлетина. Предложението на „Има такъв народ“ за гласуване по пощата зад граница не събра достатъчно подкрепа.

Подкрепено бе създаването на нов избирателен район – „Чужбина“, като така избирателните райони стават общо 32. 

От комисията решиха да премахнат ограниченията за брой секции зад граница. Те бяха въведени с промени, внесени от ГЕРБ и „Патриотичния фронт“ през 2016 г. 

Решено бе и да има видеонаблюдение в секциите при броенето на бюлетините, предаде репортерката ни Силвия Великова.

Предстои гласуване на промените в Изборния кодекс в пленарната зала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарът във Воден е овладян, усилията се насочват към границата с Гърция

Пожарът на територията на селата Воден, Крайново и Странджа, община Болярово, е овладян и локализиран. На място екипи на МВР ще следят за недопускане на възпламеняване, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Междувременно тече процесът и по..

публикувано на 22.07.24 в 16:34

Икономист: Заплатите в София са сравними със заплатите в други европейски градове

Стандартът на живот в София и някои по-големи градове в България е висок. Трябва обаче да се отделя повече внимание на регионите в страната, които значително изостават по доходи, каза икономистът Георги Вулджев пред Радио "Фокус". Той напомни, че..

публикувано на 22.07.24 в 16:24

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37