Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За православните хора трудностите каляват вярата в Бога

Снимка: архив

В историята на християнството примерите за силата на вярата не веднъж са учудвали скептиците. Подлагани на гонения, мъчения, заплашвани със смърт, християните винаги са намирали упование в Бога, за да понесат стоически изпитанията на вярата си.

Над две хилядолетия по-късно, всичко това ни се струва някак непостижимо в сегашните условия на съществуване. И ето, че на прага на 2020 година човечеството бе поставено пред едно от най-големите изпитания в съвременната си история – пандемията от Covid-19. Мнозина загубиха надежда и се отдадоха на страха, други - потърсиха убежище в Божия храм и не се отрекоха от вярата си :

"В дните на изпитания, сила ми даде упованието в Бога – прави равносметката си Димитрина Граховска, на излизане от столичния храм "Въздвижение на Светия Кръст Господен".– Тогава се омъжих, фокусът ми се измести към семейството и Църквата, а не към външните събития."

Тези, които негласно винаги са били против Църквата намериха в пандемията основание да проявяват своята агресията срещу нея. Колебаещите се се разделиха на два лагера – истински повярвали в Бог и хулещи Църквата и Светото Причастие. За вярващите обаче, приемането на Светата евхаристия означава да бъдат заедно с Бога и да общуват с Него. Затова и не се поколебаха да приемат Светите Тайнства:

"За пръв път, в този предпразничен период имах възможност да посещавам храма, да се причастявам и получих тласък в духовното си развитие – признава Първолета Петкова, която редовно приема Светото Причастие. 

Наистина тези неща, които стават в света не са случайни и призовавам вярващите да се подготвят за изпитанията чрез духовната сила на Светите тайнства на покаянието и причастието."


Въпреки апокалиптичните картини с хиляди заразени, които чертаеха противниците на Църквата, след Великденските празници през 2020 г. нямаше пик на заразени, а богослуженията преминаха спокойно. Тази година епидемичната ситуация в страната е далеч по-сложна, спрямо миналия Великден, но храмовете отново ще останат отворени, като ще се спазват предписанията на здравните власти, които препоръчват на миряните да избягват струпванията, да не целуват иконите и да носят предпазни маски:

"Благодарна съм, че храмовете останаха отворени, през цялата тази година и всички вярващи имахме възможността да се изповядваме и причастяваме – отбелязва Светлана Живкова, която редовно посещава неделната служба и се причастява.

Това лично мен ме държеше през цялата година на изпитания. Благодарение на вярата, приех, че всичко е по Божието допущение и резултат от нашия слаб духовен живот. Ако повече православни българи пристъпят към причастието със смирена молитва и покаяние, съм убедена и вярвам безпрекословно, че Господ ще се смили над нас и ще ни дари с безкрайно много радостни дни и години занапред!"

Снимки: архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56