Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застоят в отношенията със Северна Македония носи негативи за България

Снимка: архив

Готовност за рестарт на преговорите с България обяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски по време на посещението си за редица срещи на високо ниво в Брюксел.

Разногласията между двете страни са многопластови, основани както на противоречия за историята, така и множеството сигнали за дискриминация и подтисничество на северномакедонски граждани, декларирали своето българско самосъзнание. Настоящото българско правителство в оставка реагира остро на голяма част от тях, но стои отворен въпросът какво ще се случи след сформиране на нов кабинет. Мотивът за липса на стабилно правителство, засега успешно отлага възможността за разбирателство по теми, от чието решение зависи възможността Северна Македония да започне преговори за присъединяване към ЕС.

Но „омекване“ в позицията на София за членството на Скопие, след излъчване на ново правителство, или предсрочни избори, е нелогично да се очаква. Около това мнение се обединиха българските евродепутати Ангел Джамбазки (ЕКР), Андрей Ковачев (ЕНП) и Илхан Кючюк (Обнови Европа), който е докладчик на Европарламента за Северна Македония. По думите на Джамбазки:

Ангел Джамбазки
„Позицията на което и да било българско правителство трябва да е основана на защитата на българския национален интерес, защита на правото на самоопределение и защита на правото на българите в Северна Македония да се обединяват и сдружават“, категоричен е Джамбазки.

Българската позиция отговаря изцяло на европейските ценности, посочва и Андрей Ковачев, акцентирайки върху неразбирателствата между държавите по историческите въпроси.Пример за това е, че последното 13-то поредно заседание на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси отново завърши без резултат.

Андрей Ковачев
„Никой не може да ме убеди, че европейска ценност са фалшификацията на историята, дискриминацията и речта на омразата – посочва българският евродепутат Андрей Ковачев. –  Нашите колеги в Скопие просто трябва да преодолеят тази инерция от своето минало, както ние го направихме.“

Илхан Кючюк е категоричен, че продължаването на евроинтеграцията на Северна Македония е изключително важно за Западните Балкани и целия ЕС.

Илхан Кючюк
„Този въпрос е сложен и за разговор, и за политическа оценка, и за предприемането на конкретни действия, свързани с членството на страната в ЕС – обясни в интервю за БНР Илхан Кючюк. – В съвременен план той също изглежда труден, защото политиците трябва да вземат смели решения по отношение на историята и да начертаят перспективата на региона.“

По думите му, застоят в отношенията между Северна Македония и България поражда възможността Албания да започне преговори първа и  отделно от  Северна Македония. Подобен развой би хвърлил сянка върху имиджа на България пред нашите партньори, които очакват, че въпросът за интеграцията на Западните Балкани все още е на дневен ред за страната ни и не е останал само в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Снимки: БГНЕС, ilhankyuchyuk.eu

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия е недоволна от препоръката Косово да бъде приета за член на ПАСЕ Комитетът по политически въпроси и демокрация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа даде положително становище по кандидатурата на Косово за членство в..

публикувано на 29.03.24 в 10:35

Членството на България в НАТО – 20 години по-късно

Днес се навършват точно 20 години от приемането на България за пълноправен член на НАТО. И ако трябваше решението да бъде взето отново днес – 56% от българите биха гласували страната ни да остане член на Алианса, а 28 на сто са на мнение, че трябва да..

публикувано на 29.03.24 в 04:30

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50