Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

| обновено на 01.05.21 в 19:00
Снимка: Ройтерс

Динамична е ситуацията по отношение разпространението на Covid-19. Редица държави направиха промени или подготвят такива по отношение на режима за влизане на граждани от България и други страни. Вижте:

Турция няма да затяга допълнително мерките за влизане и преминаване транзит през страната, въпреки влезлия в сила триседмичен пълен локдаун, който ще продължи до 17.05.2021 г.. Ограниченията включват затваряне на заведенията, на обектите за култура и развлечения и междуградските превози, както и комендантски част за гражданите.

Същевременно властите обявиха, че комендантският час няма да важи за чуждите граждани, които посещават временно Турция с цел туризъм.  Мерките обаче ще важат за чужденците, които имат разрешение за временно пребиваване в страната.

Българските туроператори не са отменили великденските си екскурзии до Турция, тъй като са получили уверение, че ще могат да се осъществят планираните посещения с автобусен превоз до забележителности в страната. 

МВнР напомня, че желаещите да посетят Турция следва да представят на граничните пунктове отрицателен PCR тест не по-стар от 72 часа преди пристигането в страната. Мярката не важи за децата до 6-годишна възраст, както и за транзитните пътници, които не напускат трансферната зона на съответното летище.

Гърция удължи всички действащи досега ограничения за влизане в страната до 6 май 2021 г. Припомняме, че на граничните пунктове се изисква негативен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа от пристигането в страната, както и QR код след онлайн попълване на Passenger Locator Form. Освен тези документи, за отмяната на 7- дневната задължителна карантина, лицата следва да представят и/или сертификат за ваксинация срещу Covid-19, доказващ, че е направена най-малко 14 дни преди пътуването.

Междувременно властите въведоха и допълнителни противоепидемични мерки покрай Великденските празници, като ограничиха движението на гражданите между различните области на страната. Мярката влезе в сила на 23 април и ще продължи до 10 май. На практика забраните правят пътуването с цел туризъм в Гърция невъзможно. В тази връзка българското външно министерство препоръча на  сънародниците ни да се въздържат от посещения на южната ни съседка в посочения период.

Кипър възнамерява да облекчи ограниченията за влизане в страната, считано от 10 май, веднага след края на двуседмичния локдаун, в който се намира страната.От тази дата получилите двете си ваксини българи вече ще могат да посещават Кипър без отрицателен PCR тест или карантина при пристигането си. За целта те следва да включат сертификата си за ваксинация в електронния полетен формуляр /CyprusFlightPass/, който следва да попълнят.  Решението се отнася до общо 65 държави.

Припомняме, че България в момента е поставена от Кипър в „червената” категория и сънародниците ни, които не са получили и двете ваксини, следва да направят два PCR теста – преди полета и след кацането си в Кипър.

Тунис въведе облекчени условия за организирани туристически групи от чужбина. Сред тях е отпадането на изискването за задължителна 5-дневна карантина. Това даде възможност на туристите, които се готвят да почиват на топло и слънчево място по Великденските празници, да резервират почивката си в Тунис навреме. Първите полети за африканската страна са на 30 април.

По информация на българското посолство в Тунис, при влизане в страната туристите следва да представят документ за отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването. Те не трябва да се отделят от организираната група при придвижване във и извън хотелите. При желание да напуснат групата туристите могат да го направят само при наличие на втори PCR тест с отрицателен резултат, направен за собствена сметка на 5-ия ден от пристигането си.

Италия удължава действащия режим на пътуване до 15 май. Той засяга и пристигащите от България. По информация на посолството ни в Рим, те са задължени да представят отрицателен PCR или антигенен тест, направен до 48ч. преди влизането им в страната, независимо от продължителността на престоя. 

Също така, пристигащите от държавите в т. нар. „списък С“,  сред които е и България, следва да се подложат и на 5-дневна самоизолация. След изтичането й е необходимо те да направят нов PCR или антигенен тест.

Мерките не засягат транзитните пътници с лично превозно средство които влизат в страната за период не по-дълъг от 36 часа, трансгранични работници, студенти, ученици и някои други категории лица.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 5

В петия брой на „Часът на Радио България...“ говорим за б ългарските медии по света с Диана Гласнова от Хърватия и Деница Секуличка от Словакия.  В контекста на Евро` 2024 - за историята на европейските  първенства по футбол и за мястото на..

публикувано на 20.06.24 в 11:58
Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30

Фотоизложбата "Невинност без граници" разкрива света на децата бежанци

На Световния ден на бежанците - 20 юни, от 11:00 часа на Терминал 2 на Летище София ще бъде официално открита фотоизложбата с деца бежанци, озаглавена "Невинност без граници". Събитието се организира от УНИЦЕФ, Посолството на Швейцария в България,..

публикувано на 20.06.24 в 08:30