Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Парламентът прие 100% машинно гласуване в секции с над 300 души

Снимка: БГНЕС

Съставът на Централната избирателна комисия се намалява от 20 на 15 членове. Той ще се назначава от президента въз основа на предложения на парламентарните партии и коалиции, решиха окончателно депутатите с поправките в Изборния кодекс.

Председателят, заместник-председателят и секретарят ще се предлагат от политическите партии, но целият състав на ЦИК ще се назначава с указ на президента след проведени от него публични консултации и процедура, определени от държавния глава. Партии и коалиции, които имат евродепутати, но не са парламентарно представени, отпадат от състава на ЦИК.

Одобрено беше и предложението за 100 % машинно гласуване в страната в избирателните секции с над 300 души.

Депутатите приеха при броенето на бюлетините и попълването на изборните протоколи в секционните комисии да има видеонаблюдение. То ще се предава онлайн. По-сторгият контрол се въвежда, за да се предотвратят нарушения.


Още от категорията

Доц. Петър Атанасов: „Пациентът не е счетоводна сметка!“

Всяка сутрин, независимо дали е делник или почивен ден, пред кабинета на доц. Петър Атанасов, в клиниката по "Вътрешни болести" на Университетската болница за активно лечение и спешна медицина "Пирогов" се редят пациенти. Повечето от тях са за..

публикувано на 21.06.21 в 10:57

Ще се отърве ли Витоша от замърсяването с алуминиеви кенчета?

Част от хижите на Витоша, ще бъдат снабдени със специални машини за компресиране на алуминиеви кенчета по инициатива на „Софийски планински клуб“. По този начин замърсяващите околната среда отпадъци ще бъдат оползотворени от фирма за рециклиране, а..

публикувано на 21.06.21 в 10:05

В половин България няма регистрирани новозаразени с Covid-19

27 са новите случаи на коронавирус в страната през изминалото денонощие или 0,7 процента от направените малко над 4 100 теста, сочи Единният информационен портал. В 15 области в страната няма нито един нов случай на инфекция. В София новозаразените..

публикувано на 21.06.21 в 08:54