Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1 май действат нови правила за влизане в България

Снимка: БГНЕС

От 1 май временно се забранява влизането в България на лица, пристигащи от Индия, Бангладеш, Бразилия и държави и територии в Африка. Изключение са българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства, които подлежат на 10-дневна карантина. Това нарежда министърът на здравеопазването в своя заповед от 29 април.

Всички други лица, влизащи в България, независимо от тяхното гражданство и от държавата, от която пристигат, представят един от следните документи:

  • Документ за завършена ваксинационна схема срещу Covid-19 - поставяне на съответен брой дози от ваксината и изтичане на 14-дневен период след поставяне на последната доза;
  • Документ, показващ положителен резултат от проведено изследване по метода на PCR или бърз антигенен тест за Covid-19 - за лицата, преболедували от Covid-19 за периода от 15-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, вписана в документа. 
  • Документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода PCR или проведен до 48 часа преди влизането в страната бърз антигенен тест за Covid-19, считани от датата на проведеното изследване, вписана в документа.
С пълния текст на заповедта на здравния министър можете да се запознаете ТУК.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08
Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07