Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Литийно шествие с чудотворната икона на Св. Богородица тръгна от Бачковския манастир

Литийно шествие в Бачковски манастир
Снимка: Кремена Данева

По традиция на втория ден от Възкресението мнозина вярващи участват в традиционното литийно шествие с чудотворната икона на Св. Богородица от Бачковския манастир до местността Клувията.

Според преданията през османското владичество монасите скрили реликвата високо в скалите в Клувията, но две овчарчета – след като видели силна светлина в скалите, я намерили и върнали на манастира. Оттогава хората вярват в чудодейна сила на този образ на Божията майка и дават обет да участват в шествието на Възкресение Христово.

Заради противоепидемичните мерки днес по-малко хора тръгнаха по стръмния път към местността. "На нашия народ, на нашата страна сега са изключително необходими братолюбие, приятелство, единение и милост помежду ни", заяви игуменът на манастира епископ Сионий.

Още от категорията

БХК: 2020-а постави сериозни предизвикателства към правата на човека в България

Пандемичната 2020 година показа колко важен е въпросът за точния баланс между ограничаване на правата на гражданите и опазване на здравето на населението. Бяхме свидетели на затваряне на държави, невъзможност за пътувания и преминаване на..

публикувано на 12.05.21 в 11:48

Производството и прилагането на ваксини в Европа набира скорост след трудния старт

“ Европейската кампания за ваксинация срещу Covid-19 набира скорост. Европа е световен лидер по отношение на технологията на революционната иРНК ваксина, а Европейският Съюз доставя ваксини за целия свят в разгара на безпрецедентна..

публикувано на 12.05.21 в 09:30

Почти 1 млн. са ваксинираните срещу Covid-19

877 са новите случаи на коронавирус или 6,6% от направените 13 190 теста през изминалото денонощие , сочи Единният информационен портал.  Отново най-голям брой новозаразени има в София - 182, следват Варна със 77, Пловдив със 72 и Бургас с 66. Броят..

публикувано на 12.05.21 в 09:11