Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

118 години от гибелта на Гоце Делчев

На 4 май се навършват 118 години от смъртта на Гоце Делчев.

Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите български революционери, водач и идеолог на българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно прераснали във ВМОРО - Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Роден е в град Кукуш, Егейска Македония, на 4 февруари 1872 г. в семейството на Никола и Султана Делчеви. Завършва българска мъжка гимназия в Солун. Там заедно с Даме Груев, Гьорче Петров и Борис Сарафов създава таен революционен кръжок заедно с за свободата на Македония.

В началото на месец май 1903 г., на път за среща с водачите на Серския революционен окръг, четата на Гоце Делчев попада в обкръжението на турска потеря в село Баница, Серско. Въоръжената група, командвана от майор Хюсеин Тефиков, съвипускник на Гоце Делчев, блокира селото в нощта на 3 срещу 4 май, по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев решава да изведе четниците оттам, но - неуспешно. След еднодневно сражение с превъзхождащата ги войска Гоце Делчев пада убит. Това е невъзвратима загуба за революционната организация, която остава без един от най-силните си водачи. 

Още от категорията

Празник на Светия Дух

С тържествени служби православната църква чества деня на Светия Дух. Празникът е подвижен и винаги се пада 51 дни след Великден, непосредствено след Петдесетница. Това са и последните празници от Великденския цикъл. На този ден Светият Дух се спуснал над..

публикувано на 21.06.21 в 11:43
Петдесетница

Христовата църква отбелязва Петдесетница

На петдесетия ден след Възкресение Христово, отбелязваме рождения ден на Църквата - Петдесетница . Това е един от най-големите, най-велики християнски празници, който по тържественост се нарежда до Рождеството и Възкресението на Иисус Христос. На..

публикувано на 20.06.21 в 06:00

Изложба илюстрира хилядолетната история на град Черноморец

През изтеклата седмица в музея „Свети   Никола“ на град Черноморец бе открита археологическа изложба под наслов „Черноморец – паметници на хилядолетната история“. Експозицията може да бъде посетена до края на месец октомври и представя непоказани..

публикувано на 19.06.21 в 10:35