Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Конкурс за българските ученици във Великобритания по случай 24 май

Снимка: БГНЕС

Българското училище “Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон и дипломатическото ни представителство на Острова обявяват конкурс за учениците от гимназиалните класове на българските училища в Обединеното кралство. С него ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. 

Крайният срок за участие в надпреварата е 24:00 часа на 24 май 2021 г., информира чрез уеб сайта си посолството. 

Конкурсът е с две възможности за теми, една литературна и една историческа, като всеки участник може да избере една от двете. Българчетата са призовани да коментират мисълта “Нашата писменост и нашият език са нашето най-трайно духовно отечество” или да пишат по темата за свободата и държавността в контекста на живота, борбите и трагичния край на българския цар Самуил.

Всички заинтересовани български неделни училища във Великобритания следва чрез директора или друг определен учител да изпратят на имейла на посолството ни (embassy.London@mfa.bg) есетата на своите ученици от гимназиалния курс (8-12 клас), проявили желание да участват в конкурса.  

Оценките ще бъдат поставени от специално жури от българското училище “Иван Станчов” в Лондон, като предварително творбите ще бъдат приведени в анонимен вид от страна на посолството, за да няма съмнения в честността на конкурса.

Победителите в двете направления на конкурса ще бъдат поканени лично от посланика ни като избрани участници в инициативата “Посланик за един ден”.

Подробности можете да прочетете ТУК

Още от категорията

10 хиляди българи може да се наложи да напуснат Великобритания

Над 10 хиляди българи във Великобритания, подали молба за придобиване на статут на уседналост , не са отговорили на изискванията, според информация на британската страна. Други 264 хиляди пък са били одобрени и ще продължат да пребивават в страната...

публикувано на 15.06.21 в 18:46

По-малко заявления, но повече изборни секции в чужбина

Ден преди крайния срок за подаване на заявления за гласуване зад граница – 15 юни, бяха изпратени над 55 000. Едва ли до края на днешния ден броят им ще достигне постъпилите 87 216 преди предходните парламентарни избори на 4 юни. Според..

публикувано на 15.06.21 в 11:46

„Родина зад граница“ с 4 специални издания в събота!

По време на предизборната кампания за парламентарнrs вот на 11 юли, Българското национално радио дава още една възможност за среща с българските общностни зад граница и с чужденците, избрали България за свой временен или постоянен дом. В 4..

публикувано на 12.06.21 в 09:48