Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русе отбелязва своя празник

Паметника на загиналите през Сръбско-българската война
Снимка: БГНЕС

От 2002 година 6 май е официален празник на град Русе - „малката Виена“ от  Освобождението, а днес - пети по големина град в страната. Честванията започнаха на 5 май с откриването на изложбата „Моят роден град е Русе“ на детска градина „Детелина“. Тя е разположена във фоайето на Пленарна зала в Община Русе и представя творби съвместно направени от деца, учители и родители. Пред Ларгото на Операта малките русенци ще могат да се включат в образователното турне на National Geographic KIDS, което гостува за поредна година в крайдунавския град.

В 11:30 ч. традиционно започва тържествената церемония по полагане на венци и цветя пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война.  По обяд за два часа историята ще оживее и върне духа на стария Русчук в Градската градина, около Паметника на Свободата, където ще се представи  спектакълът на открито „Ретро Русе“. Живи сцени и картини от бита на русенци от края на XIX - началото на ХХ век ще бъдат умело пресъздадени от артисти и музиканти от русенската опера и кукления театър, както и от учениците от гимназиите по изкуства, по туризъм и по облекло в града. Всеки, който реши да преживее историята днес, ще има възможност да се наслади на петифури и кафе на пясък,  пиво и лимонада от „онези дни“. Ще има щанд за платове и кройки, щанд с оръжие и военни униформи. Режисьор и сценарист на събитието е Орлин Дяков, а художник по костюмите - Виолета Радкова.

По повод Деня на храбростта в крайдунавския град пристига и подносът, подарен от русенци на първия български княз Александър I при влизането му в града през юни 1879 г. Изработката на таблата – сребърна жичка, оформяща филигран, показва уменията на местните занаятчии през ХІХ век. В центъра на подноса има златна плочка с гравирано изображение на изправен лъв с корона и посвещение „На Негово Височество Александър I Княз на българите от жителите на г. Русе“. Експонатът се съхранява в Националния исторически музей и ще бъде изложен в сградата на русенския Исторически музей, където ще остане до средата на месец юли. Входът на музея ще бъде свободен през целия ден.

В късния следобед ще започне и музикалната програма на честванията. От 17 часа премиера на новата си програма ще представят музикантите от Биг Бенд – Русе с диригент Димчо Рубчев. А от 20 часа на площада пред общината за любителите на твърдата музиката са предвидени изяви на русенските рок групи Explicit, PlayUphoria, Slipstream и M.I.G. 21., които ще закрият празничната вечер.

Съставила: Весела Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25