Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България отбеляза Деня на храбростта и празника на Българската армия

| обновено на 06.05.21 в 14:01
Снимка: БГНЕС

С тържествени оръдейни залпове, марш на представителни части и прелитане на бойна авиация над центъра на столицата в София беше отбелязан Деня на храбростта и празника на Българската армия. По традиция на Гергьовден в присъствието на президента, военния министър и граждани пред паметника на Незнайния войн бяха осветени знамената светини на Българската армия.


В тържествения церемониален марш преминаха Самарското знаме, под което се сражава Българското опълчение в Руско-Турската освободителна война през 1877-78 г. Обвято със слава е и знамето на 23-ти Шипченски полк, което води войската при превземането на Одринската крепост през 1913 г. Княжеският щандарт на Александър Батенберг на Първи конен лейбгвардейски полк участва във всички войни за национално обединение. Сред бойните светини е и знамето на 15-и Ломски полк, което не е предадено, а е укривано лично от държаните в плен офицери и е върнато в България след 1919 г., без да попадне в чужди ръце. Сред церемониалните знамена дефилираха също светините на 30-ти Шейновски полк, на 13-ти Рилски полк, на 6-ти Търновски полк и на 25-ти Драгомански полк.


По повод 6 май държавният глава Румен Радев отбеляза в словото си, че „времето ни е научило, че държавността се крепи на единството на слово, дух и меч, на народ и армия, на човешката солидарност и родствената близост“. Президентът поздрави българските военнослужещи, които „днес бдят над мира и сигурността на отечеството или изпълняват мисии зад граница“.

Заради противоепидемичните мерки, за втора година не се проведе традиционния парад на военна техника. Тя е показана по гарнизоните в страната, които  по повод празника отвориха врати за посещение.

Фото-галерия от честването на 6 май в столицата ще откриете в рубриката ни "България в снимки"

Как беше отбелязан празника в страната, през погледа на репортерите на БНР, вижте ТУК

Още от категорията

Новозаразените с Covid-19 остават под 1%

94 са установените нови случаи на коронавирус в страната за изминалото денонощие. Това са 0,8% от направените 11 151 теста , сочи Единният информационен портал. Най-много са новозаразените в София-град – 15. Новозаразени не са регистрирани в 7..

публикувано на 23.06.21 в 08:40

Пътеводител представя историята на българо-испанските дипломатически отношения

Днес посолството на Испания в България представи едно изключително интересно издание, озаглавено „ По стъпките на един испански дипломат в София: Хулио Паленсия. Маршрут и преглед на дипломатическите отношения между Испания и България“. Всъщност, става..

обновено на 22.06.21 в 15:36

Протест срещу ограниченията на граничния пункт „Илинден-Ексохи“

На 23 юни, собственици на фирми и граждани от Благоевградска област ще протестират срещу ограниченията на гръцките власти за преминаване през граничния пункт „Илинден-Ексохи“. Тежкотоварният трафик може да влиза в Гърция само от 7 до 23 часа. От..

публикувано на 22.06.21 в 09:04