Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

370 години от отпечатването на първата българска книга

Снимка: архив

Навършват се 370 г. от издаването на първата българска печатна книга - сборника с молитви „Абагар“.

Книгата се състои от пет големи листа във формата на свитъци, върху чиято лицева страна са напечатани кратки апокрифни молитви. Листовете са с ширина 44.5 см и височина 33.5 см. Хартията е италианска, тънка, но груба. В долната си част листовете са номерирани с кирилски буквени цифри. Върху всеки лист текстът е отпечатан на четири тесни колони, като всяка от тях е обградена с рамка от орнаменти, така че, ако колоните се изрежат и наредят последователно, да се получи лента с дължина около 5 метра и 80 см. Това дава възможност сборникът да се оформи като свитък и да може да се носи като амулет. Книгата е отпечатана  в Рим на 6 май 1651 година от българския католически епископ Филип Станиславов. Единственият запазен такъв екземпляр се намира в Библиотеката на Болоня.

Още от категорията

Общ изглед от Кюстендил 1927 г. / Снимка: РИМ Кюстендил

Дигитален архив ще пази жива историята на индустриалното ни наследство

Фабрики, железопътни съоръжения, мостове, кланици, вградили в себе си историята на бурното развитие на промишлеността от първите десетилетия на миналия век, днес биват събаряни или се “самозапалват” и рушат. За да запази свидетелство за тези ценни..

публикувано на 12.06.21 в 10:35

Диалогът между изкуството и властта в България през 70-те години на ХХ век

„Човечеството е дотолкова същото във всички времена, че историята не ни информира за нищо ново или странно в този момент. Променят се само моралните и етични норми“ −с този цитат на Дейвид Хюм от „Изследване на човешкото познание“ (1748 г.) започва своя..

публикувано на 04.06.21 в 10:26
Снимка: Facebook / @regionalhistorymuseumsofia

В София представят изложбата „Приложно златарско изкуство“

Днес в Регионалния исторически музей – София се открива изложбата „Приложно златарско изкуство“. Златарството , наричано още „куюмджийство“, е един от най-престижните занаяти и е сред първите, които се развиват по българските земи още през..

публикувано на 03.06.21 в 06:15