Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започна конкурсът за Националната награда “Христо Г. Данов”

Снимка: filibe.com

Министерството на културата и община Пловдив обявиха началото на конкурса за Националната награда “Христо Г. Данов” за принос в българската книжовна култура. Наградата е учредена през 1999 г. по повод провеждането на европейския месец на културата. Оттогава тя се присъжда всяка година по случай 24 май – Денят на българската просвета и култура, в рамките на фестивала “Пловдив чете”.

На церемония на 14 юни министърът на културата ще връчи голямата награда за цялостен принос, а жури ще определи други осем, сред които за автор на българска художествена литература, за преводач, за оформление на книга. Носителят на голямата награда през миналата година стана писателката Здравка Евтимова.

Съставил: Диана Цанкова


Още от категорията

Живописните платна на Мая Дочева „говорят“ на универсален език

Изобилието от цветове в родните планини и в градските дворове през всички сезони на годината, тях е събрала в живописните си платна художничката Мая Дочева. Казва, че всяка от картините е израз на някакво преживяване, на човешка емоция, предадена чрез..

публикувано на 11.06.21 в 12:51

Пако Мартин: „Обичам да подчертавам красотата на всекидневното“

Как се изразяват емоции с цветни моливи? Това най-добре ще ви го каже испанският художник Пако Мартин. Цветните моливи са неговото изразно средство и той с удоволствие експериментира с форми, обеми, текстури и композиция, за да се опита да пресъздаде..

публикувано на 10.06.21 в 09:35
Трейси Снелинг

Артисти от България, САЩ, Швейцария, Чехия и Украйна творят в центъра на София

Между 10 и 20 юни български и чуждестранни артисти ще представят свои художествени инсталации, пърформанси и прожекции в центъра на София, осмисляйки днешния ден, в който личното пространство и спектакълът постоянно разменят местата си. В..

публикувано на 10.06.21 в 05:05