Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 май - Международен ден на Червения кръст и Червения полумесец

Отдаваме почит към служителите и доброволците на БЧК

| обновено на 08.05.21 в 12:06
Снимка: БГНЕС

Датата за отбелязването на Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец не е избрана случайно - на този ден преди 193 години е роден швейцарският хуманист Анри Дюнан, основоположник на Червенокръсткото движение. Идеите му за солидарност и взаимопомощ, за грижа към страдащите са актуални и днес на фона на безпрецедентната глобална криза с Covid-19, изтъкват от Българския червен кърст и допълват, че повече от 14 милиона доброволци на Движението са на първа линия в борбата с пандемията и са помогнали на повече от 100 милиона души по целия свят.

Радостина Йорданова БМЧК

Българският Червен кръст изпълнява хуманитарната си мисия вече 143 години, като подпомага огромен брой хуманитарни дейности в страната, закриля уязвими социални групи и реагира при различни видове бедствия и катастрофи.

От българската червенокръстка организация изразяват признателност към хилядите си доброволци, на стотиците членове и служители на БЧК, към партньорите и дарители, към „всички, които вярват в силата на солидарността, благородството и милосърдието“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба във Велико Търново разказва за събития и личности, допринесли за Съединението на България

Изложбата “Съединението – събития и личности”, разположена във великотърновския музей "Възраждане и Учредително събрание", показва оригинални документи и снимки от фондовете на Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и Регионална библиотека..

публикувано на 06.09.24 в 12:08

Двудневен еко-празник в Елхово представя чиста храна от микро ферми в региона

Елхово е разположено в югоизточната част на Тракийската низина сред плодородно поле между планините Странджа и Сакар. Край градчето преминава една от пълноводните реки в България – Тунджа, а наблизо има 21 села със земеделска земя, които са..

публикувано на 06.09.24 в 08:05

България днес - 6 септември 2024 г.

“Братя! Часът на Съединението удари!” – тези думи на писателя революционер Захарий Стоянов преди 139 години бележат събитията довели до съединението на Княжество България с Източна Румелия на 6 септември 1885 г.. Честит празник, уважаеми..

публикувано на 06.09.24 в 08:00