Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 май - Международен ден на Червения кръст и Червения полумесец

Отдаваме почит към служителите и доброволците на БЧК

| обновено на 08.05.21 в 12:06
Снимка: БГНЕС

Датата за отбелязването на Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец не е избрана случайно - на този ден преди 193 години е роден швейцарският хуманист Анри Дюнан, основоположник на Червенокръсткото движение. Идеите му за солидарност и взаимопомощ, за грижа към страдащите са актуални и днес на фона на безпрецедентната глобална криза с Covid-19, изтъкват от Българския червен кърст и допълват, че повече от 14 милиона доброволци на Движението са на първа линия в борбата с пандемията и са помогнали на повече от 100 милиона души по целия свят.

Радостина Йорданова БМЧК

Българският Червен кръст изпълнява хуманитарната си мисия вече 143 години, като подпомага огромен брой хуманитарни дейности в страната, закриля уязвими социални групи и реагира при различни видове бедствия и катастрофи.

От българската червенокръстка организация изразяват признателност към хилядите си доброволци, на стотиците членове и служители на БЧК, към партньорите и дарители, към „всички, които вярват в силата на солидарността, благородството и милосърдието“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

60 метрова трапеза сближи съседи и столичани в София

„Донеси храна. Опознай съседа", под това мото община „Оборище“ организира „Голямата маса“. В събота общата трапеза затвори за коли централната столична улица „Екзарх Йосиф“. Опънатата 60 метрова маса събра съседи, но също гости и туристи. Край масата с..

публикувано на 28.07.24 в 15:41

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора..

публикувано на 28.07.24 в 14:14

В ПП-ДБ и БСП се надяват на успех в третия мандат за съставяне на правителство

Шансовете да се сформира правителство с третия мандат, са малки, ''но би могло да се случи чудо'', изрази очакване съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов. За БНР той заяви, че тяхната коалиция ще..

публикувано на 28.07.24 в 13:46