Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Филм за алпиниста Боян Петров с награда от Тренто

Снимка: архив

Филмът "Отново съм тук" за големия български алпинист Боян Петров получи награда от 69-ото издание на фестивала в Тренто, Италия. Това са съобщили от екипа на филма, удостоен с приза за най-добър изследователски и приключенски филм.

Лентата проследява опита на Боян Петров да изкачи Шиша Пангма, който се оказва и последният връх в кариерата на алпиниста-диабетик. Именно там Боян изчезва и не е открит, въпреки спасителната акция, съобщава „24 часа“. Шиша Пангма е №11 в списъка му с осемхилядници. След него трябваше да дойде жадуваният Еверест. Режисьор на лентата е Поли Генчева, оператор - Красимир Андонов.


Още от категорията

Съдът – отправна точка за творчество

От дълбока древност човекът е изработвал различни съдове за хранене или за съхранение на продукти, вино, зърно, различни масла. Съдовете са били и част от езически и религиозни ритуали във всички времена. В зависимост от епохата, в изработката им..

публикувано на 18.06.21 в 12:11

Созополският остров „Св. Св. Кирик и Юлита” има шансове да се превърне в европейски културен център

На среща с посланика на Франция Н. Пр. Флоранс Робин, министърът на културата Велислав Минеков и вицепрезидентът Илияна Йотова обсъдиха възможността за създаване на Европейски център за култура и изкуства на созополския остров „Св. Св. Кирик и Юлита”...

публикувано на 17.06.21 в 18:44
Снимка: Facebook / @milleniumpublishing

Завладяващите истории на 100 българки с кауза

Първият очерк в нея представя Баба Тонка Обретенова (1812-1893), българска революционерка, майка на български революционери, подпомагала организационно и финансово революционния комитет в Русе. След нея се редят образи на първите български учителки,..

публикувано на 16.06.21 в 14:44