„Списъкът на избавлението“ и как 1100 наши сънародници бяха спасени

Българи от Западните покрайнини и Банат заедно в акция преди 80 години

Група българи – военнопленници с банатска българска младеж от с. Винга
Снимка: starbisnov.blogspot.com

Банатските българи и сънародниците ни от Западните покрайнини се готвят да отбележат важна годишнина, свързана с превратната им история. На 16 май се навършват 80-години от извеждането на 1100 военнопленници, етнически българи от Македония, Западните покрайнини и Сръбски Банат от германски лагер в Тимишоара след окупирането на Югославия от Германия през 1941 г.

Заслугата за това историческо събитие е на банатския българин Антон Лебанов, активен деец на българската общност в Банат. На 16 май 1941 г., с помощта на българската легация в Букурещ, той успява да изведе военнопленниците и да мобилизира общността на банатските българи в Тимишоара и околността да помогнат с тяхното подслоняване и изхранването им, докато властите ги върнат по родните им места. По това време Антон Лебанов е само на 29 години с богат опит на адвокат, журналист и пазител на българската култура. Той списва вестник „Банатски български глас“ (1935-1943), заедно с Карол Телбизов, и е подпредседател на Изпълнителния комитет на създаденото през 1939 г. Българско народно общество в Банат.

Антон Лебанов (1912 – 2008)
80-годишнината от събитието ще бъде отбелязана в столичния католически храм „Свети Йосиф“ на 16 май под наслов „Списъкът на избавлението“, (по аналог на известния филм на Стивън Спилбърг  „Списъкът на Шиндлер“). Честването повдига въпроси за мисията на родовата памет, за забравата и силата на националната идентичност.

Български пленници, строени в двора на лагера в Тимишоара, преди връщането им у нас
На събитието ще присъстват гости от Винга и Стар Бешенов в Румъния, от издание „Banatski balgarski glas”, представител на българите от Сръбски Банат, от сдружение „ГЛАС” – Босилеград и от сдружение „Македонско-Българско приятелство“ – Битоля.

Честването се организира от Дружеството на банатските българи в България – „Фалмис”, с подкрепата на Фондация „Българска Памет”, съвместно с Държавна агенция „Архиви“ и Католическата енория „Св. Йосиф“ в София.

Снимки: starbisnov.blogspot.com

Още от категорията

„Родина зад граница“ с 4 специални издания в събота!

По време на предизборната кампания за парламентарнrs вот на 11 юли, Българското национално радио дава още една възможност за среща с българските общностни зад граница и с чужденците, избрали България за свой временен или постоянен дом. В 4..

публикувано на 12.06.21 в 09:48

С атрактивни предложения примамват българите в Чикаго за ваксинация

В събота,12 юни,  българите в Чикаго ще могат да се ваксинират срещу Covid-19 в центъра “Коперник” от 14.00 до 16.00 часа с храна, музика, безплатен билет за футболен мач на “Чикаго Файър”, съобщиха новините на местната телевизия АВС...

публикувано на 11.06.21 в 13:38

Вотът на българите зад граница – задача с няколко неизвестни

В последните седмици в страната е в ход дискусия относно осигуряването на машинно гласуване за извънредните парламентарни избори на 11 юли. Предложената цена от фирмата-доставчик на апаратурата накара служебния кабинет да прекрати обществената поръчка..

публикувано на 10.06.21 в 12:30