Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маршрути в Източна Украйна могат да пазят българската историческа памет

Снимка: president.bg

В Деня на Светите равноапостоли и славянски първоучители Кирил и Методий вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на община Болград Сергей Димитриев обсъдиха в София възможности за съвместни проекти между България и компактно населения с етнически българи район на Украйна. На срещата беше изтъкнат успехът за запазване целостта на Болградския район чрез общите усилия на българската общност там и българската държава.

Вицепрезидентът Йотова предложи създаването на културни маршрути в Източна Украйна, за да се поддържат живи и малките населени места, да се пази българската памет. Бяха обсъдени и обещаните, но нереализирани до момента проекти за българско училище в Одеса и украински културен център в България.

Кметът на Болград покани вицепрезидента Йотова за честванията на 200-годишнината от основаването на град Болград.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриването на XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища зад граница

Българското образование в чужбина не може да разчита само на възрожденски ентусиазъм

396 са регистрираните български училища в чужбина за учебната 2024/ 2025 година. Те се намират в 43 държави на шест континента , като от тях 17 са към задграничните представителства на България, 5 към българските църковни общини и 374, създадени от..

публикувано на 23.07.24 в 13:25
Годишна конференция на АБУЧ` 2024

Българското образование зад граница дискутират преподаватели от училищата ни в чужбина

Всяко лято, по традиция, български учители отблизо и далеч се събират, за да отчетат какво са свършили, къде са срещнали проблеми, както и за да обменят опит и практика. Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски..

публикувано на 22.07.24 в 15:36

Михаела Аройо с фотопроект "Сънувам на български" за българите в Бесарабия

Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка Михаела Аройо ще бъде открита на 30 юли от 19.00 ч. в софийската галерия "Фотосинтезис". Това е първото цялостно представяне на нейния дългосрочен фотографски проект, посветен на..

публикувано на 22.07.24 в 15:20