Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Във фолклора ни има и „вятърничави“ истории, и страховити ветрища

Снимка: sliveninfo.bg

Според едно старинно народно поверие, всички ветрове се раждат в навечерието на Коледа, а се кръщават срещу Водици (през януари). В българския фолклор ветровете имат различни наименования, в зависимост от посоката – Южняк, Северняк и т.н. Също така има „долни“, които се вихрят под земята и „горни“ – зареяни високо над облаците. Понякога ветровете спорят помежду си. Така веднъж Северният вятър поканил всички ветрове на гости в своя леден дворец. Южният отказал да отиде, защото знаел силата си и не искал да разтопи всичко около себе си. Но останалите ветрове настояли и той все пак отишъл. Не се сдържал обаче и издишал топъл въздух. Северният му побратим се разсърдил, намушкал го в окото и оттогава Южнякът е едноок. За човек, който е лекомислен у нас казват „В главата му само вятър има“. Дори в народните приказки, преразказани от Ангел Каралийчев съществува принцеса Вейхайвей, която мисли само за външния си вид, иначе е разхвърляна и вятърничава. Между другото, произходът на думата „Вейхайвей“ е повече от любопитен. В края на XIX век в Китай избухва въстание, засегнало особено силно град Вейхайвей (днес Вейхай), тогава у нас много се пишело за това. Името добива популярност, а заради фонетичната близост с вятър и вятърничав, става нарицателно.

Какви други „вятърничави“ истории и поговорки пази народът ни, ще научите в материала от колекцията на Радио България - „Ветре ле, ненавенико…“ – фолклорните образи на вятъра, подготвен от Албена Безовска.

Съставил: Албена Безовска

Още от категорията

Български шевици от Възраждането в специален каталог

Уникални български шевици, бродирани през Възраждането, събра в каталог Историческият музей „Искра“ в Казанлък. Луксозното издание с богати изображения е наречено „Багри и нишки“ и е едно от събитията, с които институцията отбелязва 120..

публикувано на 20.06.21 в 11:50

Орехът в народни песни и магически практики

Орехът е сред най-разпространените дървесни видове на Балканите, вирее чудесно и в други страни на Европа, Азия, Северна и Южна Америка и т. н. В България, още в началото на пролетта, тези дървета се разлистват и не след дълго вече са отрупани..

публикувано на 13.06.21 в 06:45

Старинното село Добърско крие изненади дори за туристи, идвали вече тук

Всеки, посетил веднъж село Добърско, Югозападна България, си обещава да се върне отново, защото времето никога не стига, за да обиколи човек и да се полюбува на всички забележителности, скрити тук. Туристите са очаровани първо от прекрасния..

публикувано на 12.06.21 в 06:30