Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Служебното правителство положи клетва пред президента

Снимка: БГНЕС

На церемония в Гербовата зала на президентството клетва положи новото служебно правителство на България, начело с премиера Стефан Янев. Държавният глава Румен Радев поздрави новите министри за куража им да поемат отговорност в настоящата сложна обстановка. Президентът предупреди Министерския съвет, че го очакват тежки месеци и наследство от кабинета на Бойко Борисов.

"Аз не давам празни обещания, но залагам целия си авторитет и опит за това, че ще работя почтено и в интерес на обществото", отговори служебният премиер Стефан Янев.

Като основни приоритети на правителството той очерта организирането на свободни и честни избори и начало за решаване на натрупаните проблеми пред страната.

Макар и служебен, кабинетът има амбицията да е кабинет на демократичното единодействие“, каза президентът Румен Радев.„В него влизат хора от левицата, центъра и десницата, политически неутрални професионалисти, експерти, свободни предприемачи и изразители на общественото недоволство, личности от академичните среди. Той доказва това, което не бе постигнато в 45-ото Народно събрание, че демократи от различни цветове могат да надмогнат разделението и да се обединят около каузата за свободна и демократична България.“

По думите на държавния глава, животът на кратко просъществувалия последен български парламент не бе напразен. „Чуха се дълго премълчавани мнения, възроди се духът на парламентаризма и свободното слово. 45-ят парламент не сбъдна представите на хората за ново правителство, това е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания", предупреди Румен Радев.


Още от категорията

Зоран Заев се "прошета" из София

Посещението на македонският премиер Зоран Заев на 17 юни в София започна в минорна тоналност и презастраховане и от двете страни. Ден преди пристигането на делегацията от Република Северна Македония, българското външно министерство заяви, че на..

публикувано на 18.06.21 в 11:56

Между България и Северна Македония има диалог

Република Северна Македония е най-важната, близка приятелска страна и развитието на двустранните отношения са важни за България, а това изисква регулярни контакти, диалог и сътрудничество. Това заяви президентът Румен Радев при срещата си с премиера на..

публикувано на 17.06.21 в 20:25

Изравнени шансове за победа на първите две партии

Партията „Има такъв народ“ и коалицията ГЕРБ-СДС имат изравнени позиции за предсрочните избори на 11 юли, сочи проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, направено по поръчка на Българското национално радио. Ако се гласуваше сега двете първи..

публикувано на 17.06.21 в 13:14