Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Служебният кабинет илюстрира желанието за промяна

Снимка: БГНЕС

Второто служебно правителство в рамките на мандата на президента Румен Радев встъпи в длъжност с официална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Някои от министрите вече са били част от предишно служебно правителство по времето на президента Росен Плевнелиев, както и в първия служебен кабинет на настоящия държавен глава. По думите на вицепрезидента Илияна Йотова, най-важната черта на този кабинет ще бъде експертизата, която има всеки от членовете му. Въпреки че е с ограничен хоризонт и с основна задача да проведе честни и прозрачни избори, новият състав на Министерския съвет е изправен и пред текущи предизвикателства. В интервю за Радио България политологът Татяна Буруджиева обясни:

Татяна Буруджиева

„Служебният кабинет ще има много сериозни задачи, свързани с външнополитическата обстановка, в която се намира България. Ситуацията е такава, че неизбежно ще трябва да имаме готовност за бързи реакции на кризата, която е около две от нашите граници. Освен това, според мен, служебният кабинет вероятно ще се опита да направи и някаква ревизия на досегашното управление, защото всеки министър, приемайки властта в дадено министерство, започва да работи. Мисля, че скандалът, който имаше с джиповете на МВР при предходния служебен кабинет, назначен от Румен Радев, ще бъде сериозна обица на ухото на новия служебен кабинет. Затова вероятно той много по-сериозно ще се разрови и ще се запознае с всички течащи процедури, за да не бъдат обвинени членовете му за участие в схеми.“

Въпреки призива на председателя на Временната комисията за ревизия на управлението в 45-ото НС Мая Манолова, цялата истина за управлението на Борисов да излезе наяве, мнението на анализаторите е, че служебното правителство не бива да бъде натоварвано с прекалено големи очаквания.

„Не бива да се забравя, че едно служебно правителство следва да се придържа към поддържането на текущото управление, защото зад него не стои вота на гражданите и не е излъчено по парламентарен път – коментира в интервю за БНР юристът Борислав Цеков.

Борислав Цеков

То няма мандат за конкретни политики. Това са съображения от конституционно и политическо естество, но по-важното е, че времето е недостатъчно. Дори и да познават съответните системи, министрите много трудно могат да надмогнат институционалното ежедневие, което ще ги залее от първата секунда. Разбира се, допускам отделни министри да направят нещо по-мащабно, но то ще остане по-скоро като декларация за намерение, отколкото като конкретна политика и резултати.“

По думите на политолога Румяна Коларова, второто служебно правителство ще изиграе активна роля в предстоящата кампания за втори мандат на президента:

Румяна Коларова

„Нагласите на избирателите към президента Румен Радев ще се формират и в резултат на отношението, което хората ще си изградят към служебния кабинет. Държавният глава е титулярът на това правителство, а не назначеният от него служебен премиер. Служебният кабинет би трябвало в много голяма степен да се съобразява с личната воля на президента и да отразява личните му позиции."

Що се отнася до състава на временното правителство, в него, президентът се опитва да държи крехък баланс между познати политически лица и технократи – коментира политологът Христо Панчугов.

Христо Панчугов

„Такива, които да покажат на българското общество, че има желание за политическа промяна и връщане на институциалността в управлението“.

Едно от свидетелствата за това е личността на служебния премиер ген. Стефан Янев, която е еднакво добре приета както във военните, така и в дипломатическите кръгове. Освен това има и натрупан предишен опит в изпълнителната власт, като министър на отбраната в първото служебно правителство на президента Радев. Социологът Боряна Димитрова посочи, че изборът му не е случаен, тъй като президентът е търсел възможно най-близък до него човек, на когото може да има безпрекословно доверие.

Боряна Димитрова

Политологът доц. Иво Инджов посочи, че не очаква да има политически зависимости на служебния кабинет:

Съставът на служебния кабинет, илюстрира желанието за промяна, назряло в българското общество. На него се възлагат твърде големи надежди за провеждане на ревизия на управлението на ГЕРБ. Той обаче може да състави една пътна карта, по която тя да се осъществи – посочи доц. Инджов в интервю за БНР-Шумен.

Доц. Иво Инджов

Според него една от опасностите пред новия Министерски съвет е да бъде атакуван като подчертано президентски кабинет и опит на държавния глава за реваншизъм спрямо управлявалата досега партия ГЕРБ. Доколко резонни са подобни опасения, предстои да разберем.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: БГНЕС

Още от категорията

България и Испания се радват на отлично сътрудничество и в условията на пандемия

Посолството на Испания в България поднови обществените си прояви след дългото прекъсване заради пандемията от Covid-19. Наред с приключващата вече Седмица на Ибероамериканското кино у нас, в сътрудничество с Държавна агенция „Архиви”, Културният отдел на..

публикувано на 23.06.21 в 10:19

София потвърди позицията си за европерспективата на Скопие

България потвърди досегашната си позиция за европейската перспектива на Северна Македония и остава отворена за конструктивен диалог с предстоящото Словенско председателство на Съвета на Европейския съюз за намиране на взаимно приемливи решения...

публикувано на 22.06.21 в 17:31

Вотът − организация, очаквания, цена

Задължителният машинен вот е най-голямата новост на предстоящите предсрочни парламентарни избори в България, на 11 юли . Изключения от това правило са възможни в секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна..

публикувано на 22.06.21 в 16:03