Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българинът от Бостън Милен Райчев:

Всяко бездействие в страната ще активира все повече гласове зад граница

Снимка: личен архив

Българската общност в Бостън отскоро има свой нов дом. Парите за закупуването на сградата сънародниците ни събрали чрез дарения, за да има място, в което да прекарват заедно, обединени от общите си интереси и любовта към родината.

Милен Райчев

Милен Райчев е един от активните членове на общността, която заедно празнува националните празници, организира концерти, прожекции на филми и други културни събития, провежда уроци по български език. Озовава се в Америка, за да завърши универистет, но без амбицията да остане завинаги там. Днес работи като инженер във фирма, която изработва специализирани машини за печатната индустрия. Определя себе си като “здравен емигрант” и по този повод се обръща към българските политици с един съвет – „да вкарват знания в страната, които липсват“. По отношение твърденията, че българите в чужбина не би трябвало да гласуват, тъй като не живеят в страната, сънародникът ни в Бостън е категоричен:

“Стига с тези деления, не трябва да се делим. Не съм планирал да ставам емигрант, имаше определени нужди – казва Милен Райчев. –По-скоро трябва да се запушат липсите и това е нещото, което би ограничило емиграцията. А това са факторите на средата - здравеопазване, образование, правов ред, без който не може да се развива икономическа дейност, медии. Българите в чужбина не са различни от българите в България, те са българи.”

И като българи не само пазят своите традиции, език и вяра, но и участват в живота на страната си, макар и отдалеч. Показаха го и през дългите месеци на антиправителствени протести (през 2020г.), и с невижданата си активност на парламентарните избори през април. “Има огромна необходимост от промяна – това е причината“, казва българинът от Бостън. Самият той последно е посещавал родината преди две години и смята, че има развитие, но то е много по-бавно, отколкото потенциалът на страната ни предполага.

“Това не е положително развитие”, гласи лаконичният коментар на Милен Райчев относно отказа на предсрочно разпусналия се парламент да въведе дистанционно електронно гласуване и вот по пощата. По думите му, всяко бездействие в страната ще активира все повече гласове зад граница.

В Бостън живеят около пет хиляди българи. Събират се в новия си дом, в българската православна църква “Света Петка”, а малчуганите – в неделното училище “Св.Св. Кирил и Методий”. Повечето от емигрантите държат децата им да учат майчиния си език, въпреки “голямата борба” заради звучащата от всички страни чужда реч. Шестгодишната дъщеря на Милен Райчев също посещава българското школо. “Ако не държим на българския език, ще излезе, че тотално сме се отказали. А това не е вярно”, казва нейният баща.

Снимки: личен архив

Още от категорията

За българите в Кипър: Информационни дни за социалното осигуряване

Българската общност в Кипър ще може да получи информация по въпросите на социалното осигуряване на 22 и 23 юни. Събитието се организира от Службата по трудовите и социални въпроси към Министерството на труда и социалната политика и Посолството на..

публикувано на 17.06.21 в 18:34

Гласуването на българската диаспора добавя стойност на изборите в страната

На предсрочния парламентарен вот на 11 юли за първи път в чужбина се очаква да се разкрият рекордните над 750 избирателни секции. От 30 години диаспората гласува извън страната, но това право все още предизвиква спорове. За живеещият в Лондон..

публикувано на 17.06.21 в 12:29

10 хиляди българи може да се наложи да напуснат Великобритания

Над 10 хиляди българи във Великобритания, подали молба за придобиване на статут на уседналост , не са отговорили на изискванията, според информация на британската страна. Други 264 хиляди пък са били одобрени и ще продължат да пребивават в страната...

публикувано на 15.06.21 в 18:46