Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюсюлманите в България празнуват Шекер Байрам

Снимка: Незабравка Кирова

Българите с мюсюлманско вероизповедание празнуват Рамазан Байрам. С празника, който продължава три дни – 13,14 и 15 май, се чества краят на месеца на опрощението Рамазан – време, в което мюсюлманите са постили 30 дни. Рамазан Байрам започва с молитва - Байрам намаз, след което вярващите сядат на богата трапеза.

Бих се радвала да дойдете и да усетите духа на празника – кани ни Фатме Йълдъз от с. Краище, разположено в подножието на Родопите. – Хората си обличат най-хубавите дрехи, отиват в Джамията, след това при роднините, целуват ръка на най-възрастните майка и баща, прегръщат се, поздравяват се и един вид си искат прошка. Събират се около трапезата. Празникът затова е няколко дена, за да можем да уважим първата вечер едните родители, следващата вечер - другите родители, като по-младите  са длъжни да отидат при по-възрастните“.

Рамазан Байрам  е един от най-важните празници в исляма, наред с Курбан Байрам. Тъй като вярващите се гощават със сладкиши и бонбони е известен още като Шекер Байрам. Приготвят се типични за различните райони сладки специалитети, но най-често баклава.

Баклава

„Характерна за нашия Благоевградски край е т.нар. турска халва, даже тя се бърка още на предния ден – Арисе. Според възможностите и вкусовете всеки избира какво да поднесе на масата на празника“ – разказва Фатме Йълдъз пред колегата от БНР-Благоевград Елизабет Александрова.

Основните съставки на турската халва са олио, захар и брашно и ядки по желание - орех, фъстък, стафиди. Относно технологията на приготвяне Фатме Йълдъз обяснява:

„Първо се сгорещява олиото, слага се една по-голяма троха хляб, докато стане кафеникава на цвят - при това положение се вижда дали е достатъчно гореща мазнината. После се добавя постепенно брашното, докато стане тъмно кафяво, след което се добавя вряща вода, за да се разреди сгъстената смес от олиото и брашното. Прибавя се и захарта - колкото повече, толкова по-добре. А накрая се слагат ядките- стафиди, орехи и др..“

Халва
Във въртележката на динамичното ежедневие много хора прибягват до готовите сладости, приготвени в някоя сладкарница, казва жената от Краище. „ В нашия край даже вече може да се купи готова баклава от Турция. Всеки решава какво, но аз си приготвям домашна с готови кори и орехи“, казва Фатме. В селото ѝ живеят основно мюсюлмани, но в община Белица, където се намира то, населението е смесено, а празниците- общи.

„В Белица се празнуват всички празници – потвърждава Фатме Йълдъз. – Когато е Байрам и съседите християни също се поздравяват и черпят с приготвеното за празника. Както и на Великден, който мина наскоро - аз получих много яйца и козунаци от приятели християни. Не мисля, че трябва да има делба според това, какъв си по вероизповедание – първо си човек, и след това изпълняваш религията си, нали? Това не е проблем, напротив - многообразието поражда истинската вяра, истинската същност на човека.“

Интервю: Елизабет Александрова, БНР-Благоевград

Съставил: Елена Каркаланова

Снимки: БГНЕС, Pixabay, личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Свети Димитър Солунски – духовният покровител на Видин

На 26 октомври Църквата ни почита паметта на св. великомъченик Димитър Солунски, считан за един от най-великите светии сред Православието. У нас името му се свързва и с възстановяването на Второто българско царство през XII век, когато братята-боляри..

публикувано на 26.10.24 в 04:45
Четници от ВМОРО, Илинденско-Преображенското въстание

Преди 131 години в Солун български интелектуалци основават ВМОРО

Датата 23 октомври, която запознатите с македонските дела свързват с основаването на ВМОРО/ВМРО преди 131 години в Солун, вече 17 години се чества в Северна Македония като държавен празник и е неработен ден в страната. Тази несъмнено важна за..

публикувано на 23.10.24 в 10:15

Чешма Елия в Никопол е покрита с нежни любовни строфи

Наричат Никопол "градът на вековете" заради неговата хилядолетна история. Той възниква като селище още през 169 г. по времето на римския император Марк Аврелий. През 629 г. византийският император Никифор III Фока преименува града на Никополис, което..

публикувано на 19.10.24 в 09:50