Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

40 години от покушението срещу папа Йоан Павел ІІ

Снимка: архив

Днес се навършват 40 години от покушението срещу папа Йоан Павел ІІ на площад „Свети Петър“ в Рим. В съучастие в атентата от 13 май 1981 г. е набеден българинът Сергей Антонов, служител в представителството на БГА „Балкан” в Рим. Новината за „българската следа” в покушението обикаля мълниеносно света.

На 29 март 1986 г. италианският съд оневинява Антонов, а атентаторът Али Агджа остава да излежава доживотния си затвор. На 1 април 1986 г. след 1222 дни зад решетките в италиански затвор Антонов се завръща в София със сериозно разклатено физическо и психическо състояние, с диагноза мозъчна атрофия, причинена от психотропни препарати, които, според лекарите,са му прилагани насилствено в затвора.

През май 2002 г. по време на официалното си посещение в България на среща с президента Георги Първанов Йоан Павел II заявява: „Никога не съм вярвал в така наречената българска следа в опита за покушение срещу мен, това беше инсинуация и голяма несправедливост към българския народ”. Повече по темата ТУК.


Още от категорията

Празник на Светия Дух

С тържествени служби православната църква чества деня на Светия Дух. Празникът е подвижен и винаги се пада 51 дни след Великден, непосредствено след Петдесетница. Това са и последните празници от Великденския цикъл. На този ден Светият Дух се спуснал над..

публикувано на 21.06.21 в 11:43
Петдесетница

Христовата църква отбелязва Петдесетница

На петдесетия ден след Възкресение Христово, отбелязваме рождения ден на Църквата - Петдесетница . Това е един от най-големите, най-велики християнски празници, който по тържественост се нарежда до Рождеството и Възкресението на Иисус Христос. На..

публикувано на 20.06.21 в 06:00

Изложба илюстрира хилядолетната история на град Черноморец

През изтеклата седмица в музея „Свети   Никола“ на град Черноморец бе открита археологическа изложба под наслов „Черноморец – паметници на хилядолетната история“. Експозицията може да бъде посетена до края на месец октомври и представя непоказани..

публикувано на 19.06.21 в 10:35