Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишение на БВП на България с 3,5% през 2021 г. очаква ЕК

Снимка: архив

Заради пандемията от Covid-19 икономиката на България се е свила с 4,2% през 2020 г. Инвестициите са спаднали рязко в първата половина на годината заради голямата икономическа несигурност. Вносът също се е свил – с 6,6%. Това показва изследване на Европейската комисия. Според нейната пролетна икономическа прогноза се очаква икономическата активност в страната да отбележи „отскок“ от втората половина на тази година и да набере скорост. БВП ще се повиши от 3,5% през 2021 г. на 4,7% през 2022 г. в зависимост от усвояването на фондовете за възстановяване. Предвижда се износът на стоки да е в основата на възстановяването тази година, предаде кореспондентката ни в Брюксел Ангелина Пискова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български ученици спечелиха 9 медала от олимпиади по физика в Иран и Грузия

Български ученици спечелиха пет медала - един сребърен и четири бронзови, на Международната олимпиада по физика в град Исфахан, Иран. В състезанието се включиха 198 участници от отбори от 46 държави. Сребърният медал беше завоюван от Баян Гечев от 12..

публикувано на 29.07.24 в 17:36

Земеделци даряват от продукцията си за свои колеги, пострадали при пожарите

Фермери даряват 19 камиона от продукцията си за пострадали от пожари земеделски производители в Южна България. Министерството на земеделието и Югозападното държавно предприятие подпомагат Националното сдружение "Обединени земеделски производители"..

публикувано на 29.07.24 в 15:41

Взрив в завода за целулоза край Свищов, огънят е потушен

Взрив е станал в завода за целулоза "Свилоза" край Свищов. Двама служители на ведомствената пожарна са с наранявания, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Инцидентът е станал около 11.00 ч. Към момента огънят е напълно овладян..

публикувано на 29.07.24 в 14:16