Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Книги за смет” в девет български града

Снимка: Facebook /@knigizasmet

За деветата поредна година в България ще се проведе мащабната екологична кампания, посветена на рециклирането на пластмаса и четенето „Книги за смет“. Тази година домакини ще бъдат девет града, в два уикенда през месеците май и юни. Началото е днес в Плевен, Велико Търново и Стара Загора, я в неделя (16 май) кампания ще се проведе в Плевен и за първи път в Русе. На 5 юни ще можем да се включим в еко събитието в София и Пловдив, а на 6 юни в Бургас и Кюстендил. Навсякъде началният му час е 10:00 и е предвидено да продължи до 13:00 часа.


По примера на известната българска народна приказка „Сливи за смет“, кампанията „Книги за смет“ ни приканва да занесем в определените пунктове килограм годна за рециклиране пластмаса, като в замяна ще получим книга по избор и други изненади. Сред творбите, от които участниците могат да избират, тази година ще са любими заглавия, като Приключенията на Хъкълбери Фин и Том Сойер, „Анн от фермата „Грийн Гейбълс“, „Доктор Дулитъл“ и др. За най-малките ще има лимитирано издание „Къде отива боклукът“, а за обичащите разходките сред природата – „На планина с деца“.

От първата кампания „Книги за смет“ през 2013 г. Досега, в резултат на кампанията в България са рециклирани над 80 тона пластмасови отпадъци и са раздадени десетки хиляди книги, оповестиха организаторите на еко инициативата.

Съставил: Весела Кръстева

Снимки: Facebook /@knigizasmet

Още от категорията

Девети национален събор на овцевъдите се провежда край Арбанаси

В близост до Петропавловския манастир, край великотърновското село Арбанаси, започна деветото издание на Националния събор на овцевъдите. При официалното му откриване заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Крум Неделков..

обновено на 18.06.21 в 16:16

По съседски: Събития с балкански адрес

ЕС поднови посредничеството между Сърбия и Косово Тази седмица в Брюксел се състоя среща между сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти . Посланикът на ЕС за диалог между Белград и Прищина Мирослав Лайчак я..

публикувано на 18.06.21 в 11:50

Новозаразените с коронавирус остават под 1%

110 са новите случаи на коронавирус в страната за изминалото денонощие. 0,8% са положителните проби при направени13 668 теста, сочи Единният информационен портал. София-град отново е с най-много новозаразени - 41. Следват областите Пловдив с 10 и..

публикувано на 18.06.21 в 08:40