Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как българските училища в чужбина отбелязват 24 май, вижте в Търново

Снимка: Здравка Маслянкова

Велико Търново е домакин на фотографската изложба „Заедно около света на 24 май“. Подбраните фотографии показват как българските училища в чужбина отбелязват 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 

16 неделни български училища от Австралия, САЩ, Канада и Европа участват със снимки в изложбата, организирана от сдружението  „Заедно около света“ и Община Велико Тръново.

„Това е кратка разходка из една България, която вече е в целия свят със своята писменост, език и култура. И невидимите герои са българските училища зад граница и техните учители, които полагат неимоверни усилия да защитават и да пазят българския език навсякъде“– каза за БНР писателят и председател на сдружение „Заедно около света“ Андрей Петров.

На главната улица във Велико Търново изложбата ще остане до 17 май, но може да се разгледа и във Фейсбук страницата и YouTube канала на сдружението. Инициативата е подкрепена от дует „Амфибия“ със запис на детската песен „Дъга“.


Съставил: Весела Кръстева

Още от категорията

Зденка Тодорова

Политиците ни са длъжници на хората от Западните покрайнини

„30 години нямаме последователна политика за Западните покрайнини в съседна Сърбия, всичко е ритуално“ - коментира в интервю пред БНР Зденка Тодорова, журналист, правозащитник и писател, виден общественик от българското малцинство в Сърбия. Днес (23..

публикувано на 23.06.21 в 11:08

Проблем при електронния изпит по български език в Украйна и Молдова

987 кандидати от българската диаспора в чужбина са издържали теста по български език проведен на 19 и 20 юни. Изпитът е бил положен от 1050 дванадесетокласници желаещи да учат висше образование в България. За първа година тестът е проведен..

публикувано на 23.06.21 в 09:06

Ученици от българско училище в Словакия са в Бургас

Бургас посрещна ученици от българското училище „Христо Ботев“ в Братислава, Словакия. Те са на посещение в черноморския ни град до 26 юни, информираха от общината.  Децата от 5 и 6 клас, придружени от директора на учебното заведение Павлина Ценова..

публикувано на 22.06.21 в 08:46