Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как българските училища в чужбина отбелязват 24 май, вижте в Търново

Снимка: Здравка Маслянкова

Велико Търново е домакин на фотографската изложба „Заедно около света на 24 май“. Подбраните фотографии показват как българските училища в чужбина отбелязват 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 

16 неделни български училища от Австралия, САЩ, Канада и Европа участват със снимки в изложбата, организирана от сдружението  „Заедно около света“ и Община Велико Тръново.

„Това е кратка разходка из една България, която вече е в целия свят със своята писменост, език и култура. И невидимите герои са българските училища зад граница и техните учители, които полагат неимоверни усилия да защитават и да пазят българския език навсякъде“– каза за БНР писателят и председател на сдружение „Заедно около света“ Андрей Петров.

На главната улица във Велико Търново изложбата ще остане до 17 май, но може да се разгледа и във Фейсбук страницата и YouTube канала на сдружението. Инициативата е подкрепена от дует „Амфибия“ със запис на детската песен „Дъга“.


Съставил: Весела Кръстева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат създаване на международна асоциация на българите

Председателите на район Тараклия Лазар Дерменжи и на Съюза на банатските българи, депутатът в румънския парламент Георги Наков обсъдиха сътрудничеството и подкрепата в международни проекти, насочени към запазване на културното и историческо наследство на..

публикувано на 12.07.24 в 09:16

Мотористи от Велики Преслав занесоха писмо до побратимения Челе ди Булгария

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов до колегата му в Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотористите са изминали над 1400 км между двата града, за да предадат лично писмото. За това..

публикувано на 11.07.24 в 08:39

Фестивал на българската художествена литература събира сънародниците ни в Хамбург

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се готви активно за провеждането на Втори фестивал на българската литература. Събитието е планирано за 13 юли, а Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите..

публикувано на 11.07.24 в 07:30