Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Софийският фестивал на науката ни среща с д-р Джейн Гудол

Снимка: britishcouncil.bg

София Тех парк е домакин на Софийския фестивал на науката (15-16 май). Както всяка година, програмата обхваща различни вълнуващи теми за желаещите да опознават света около нас. Този път черешката на събитието е срещата с известния приматолог и посланик на мира на ООН д-р Джейн Гудол. 

Д-р Гудол е добре позната с дългогодишното изследване на дивите шимпанзета в Танзания, продължаващо и днес. Това е нейната сбъдната детска мечта. Историята й вдъхновява милиони млади хора по целия свят да повярват в силите си и да следват мечтите си. 

Сред гостите на софийския форум е и Джослин Бел Бърнел - световно призната астрофизичка, която случайно открива пулсарите.

Посетителите ще се запознаят също с интересни явления, съпътстващи всекидневието ни, ще присъстват на физични опити с електричество, индукция, налягане и магнетизъм, ще научат как може да се рециклира умно. А химиците от „Корпуса за бързо гърмене“ ще покажат как медта може да свети в синьо и зелено, колко опасна е сярната киселина, що за чудо е железният силикат и защо е враг на снега.

Още от категорията

Съдът – отправна точка за творчество

От дълбока древност човекът е изработвал различни съдове за хранене или за съхранение на продукти, вино, зърно, различни масла. Съдовете са били и част от езически и религиозни ритуали във всички времена. В зависимост от епохата, в изработката им..

публикувано на 18.06.21 в 12:11

Созополският остров „Св. Св. Кирик и Юлита” има шансове да се превърне в европейски културен център

На среща с посланика на Франция Н. Пр. Флоранс Робин, министърът на културата Велислав Минеков и вицепрезидентът Илияна Йотова обсъдиха възможността за създаване на Европейски център за култура и изкуства на созополския остров „Св. Св. Кирик и Юлита”...

публикувано на 17.06.21 в 18:44
Снимка: Facebook / @milleniumpublishing

Завладяващите истории на 100 българки с кауза

Първият очерк в нея представя Баба Тонка Обретенова (1812-1893), българска революционерка, майка на български революционери, подпомагала организационно и финансово революционния комитет в Русе. След нея се редят образи на първите български учителки,..

публикувано на 16.06.21 в 14:44