Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци от цял свят ще участват в последния проект на Кристо

„Триумфалната арка, обвита“ е една от най-дълго „износваните“ творби на Кристо и Жан-Клод

7
Снимка: архив

От 17 май започва регистрацията за участие в последния проект на Кристо и Жан-Клод „Триумфалната арка, обвита“ (L'Arc de Triomphe, Wrapped). Желаещите да се включат в опаковането на един от символите на Париж, могат да кандидатстват през уебсайта на на уникалния артистичен тандем. Одобрените ще получат и заплащане, научаваме от официалната Фейсбук страница на световноизвестния авангардист с български произход.

„Триумфалната арка, обвита“ – проект на Кристо и Жан-Клод
„Триумфалната арка, обвита“ е един от най-дълго „износваните“ проекти на двойката, прочула се с  „обличането“ в различни тъкани на монументални конструкции и природни обекти, включително парижкия мост Понт Ньоф, Берлинския райхстаг и островите в Бискейнския залив, Маями. Замислен е от Кристо Явашев и Жан-Клод Денат дьо Гийебон през 1962 г., когато живеят в Париж. Реално планирането на работата започва през 2018 г., когато се взема решението за изложбата, посветена на работата на творческия тандем в центъра „Жорж Помпиду“.


Разрастването на пандемията с Covid-19 в началото на  2020 година кара Кристо Явашев да забави проекта с една година – до първите есенни дни на 2021 г.. Съдбата обаче му попречи да види идеята си реализирана – Кристо напусна този свят на 31 май 2020 година. Още същия ден Франция обяви, че работата продължава по план, според намерението на уникалния творец. Художникът-пластик Кристо притежаваше „лудостта на величието и гения на великолепието“, а творбите му „преобразяваха сградите и пейзажите по света в поетични събития“, заяви тогава френският президент Еманюел Макрон.

Кристо и проектът за опаковане на Арката в Париж
Триумфалната арка ще бъде опакована с 25 000 квадратни метра рециклируем полипропиленов плат в сребристо синьо и 3000 метра червено въже.

Мащабният проект, който ще остане пред очите на публиката само 16 дни – от 18 септември до 3 октомври, се финансира изцяло чрез продажбата на подготвителните проучвания на Кристо, рисунки и колажи на проекта, както и негови мащабни модели и оригинални литографии по други теми.

Редактор: Елена Каркаланова

Снимки: Фейсбук, архив, christojeanneclaude.net


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Художници, вдъхновени от Клод Моне, ще рисуват водни лилии

Първият художествен пленер сред водни лилии ще се състои във ферма, отглеждаща красивите водни растения, в плевенското село Опанец. Организатор на събитието е управителят на фермата Дойчин Владимиров със съдействието на Община Плевен. Пленерът е..

публикувано на 20.05.24 в 07:00

Изложба по случай 200-годишнината от издаването на “Рибния буквар” пред Народния театър

Изложба, посветена на двестагодишнината от издаването на “Рибен буквар” на големия учен, просветен деец и дарител Петър Берон, ще бъде открита днес в галерията на открито пред столичния Народен театър “Иван Вазов”. “ Петър Берон заема мястото си на..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Петя Цонева и благотворителната й кауза в полза на българската култура

В навечерието на най-светлия празник на българската просвета и култура и на славянската писменост- 24 май, една българска поетеса подема инициатива за набиране на средства за превод и публикуване на първия английски превод на стиховете на родния..

публикувано на 15.05.24 в 18:13