Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Президентът: Надявам се партиите в следващия парламент да съставят правителство

Румен Радев
Снимка: Ани Петрова

Президентът Румен Радев изрази опасението си, че в рамките на настоящата година може да се стигне до трети парламентарен вот. “Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Надявам се партиите да проявят отговорност и да съставят правителство в следващия парламент" - заяви държавният глава в студиото на предаването "Неделя 150" на БНР. На входа му той беше посрещнат от генералния директор на БНР Андон Балтаков. 

Румен Радев  и Андон Балтаков

В интервюто президентът подчерта, че според Конституцията той носи отговорност за назначаването на служебното правитителство и не бяга от нея. Радев обясни, че при подбора на министрите се е водил от отговорността за бъдещето на страната. “Все още отишлата си съвсем скоро власт разполага с всички механизми - финансови и властови, но въпреки това има хора, които могат да застанат с лицето и с биографията си и да поемат тази отговорност", коментира Румен Радев. По думите му, служебният кабинет е модел за излизане от безпътицата, в която се намира България. 


Според президента кабинетът на Бойко Борисов е заложил бомби пред служебното правителство, които са на дистанционно управление. Той даде за пример отказа да бъде актуализиран бюджета и да бъде депозиран Плана за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия. До няколко дни ще бъде решено дали планът да бъде внесен в сегашния му вид или ще бъде актуализиран, съобщи Румен Радев. Държавният глава подчерта, че с Бойко Борисов имат различна ценностна система, която “дори не се пресича” и в този смисъл няма как олигархията – бизнесменът в изгнание Васил Божков или който и да било друг, “да стане олигархия на Радев”.

Румен Радев  и Диана Янкулова

Цялото интервю на Диана Янкулова с президента Румен Радев можете да чуете ТУК

Снимки: Ани Петрова

Още от категорията

Зоран Заев се "прошета" из София

Посещението на македонският премиер Зоран Заев на 17 юни в София започна в минорна тоналност и презастраховане и от двете страни. Ден преди пристигането на делегацията от Република Северна Македония, българското външно министерство заяви, че на..

публикувано на 18.06.21 в 11:56

Между България и Северна Македония има диалог

Република Северна Македония е най-важната, близка приятелска страна и развитието на двустранните отношения са важни за България, а това изисква регулярни контакти, диалог и сътрудничество. Това заяви президентът Румен Радев при срещата си с премиера на..

публикувано на 17.06.21 в 20:25

Изравнени шансове за победа на първите две партии

Партията „Има такъв народ“ и коалицията ГЕРБ-СДС имат изравнени позиции за предсрочните избори на 11 юли, сочи проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, направено по поръчка на Българското национално радио. Ако се гласуваше сега двете първи..

публикувано на 17.06.21 в 13:14