Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 11 хил. българчета в чужбина се явиха на тест по роден език

Снимка: bg-euregio.de

11 246 деца от първи до седми клас в българските неделни училища се явиха на първия по рода си онлайн тест по роден език. През т.г. външното оценяване за владеене на български е по желание, но от догодина ще бъде задължително за всички ученици до девети клас. В изпита се включиха деца от 341 училища в 39 държави. Най-масово беше участието на българчетата в Украйна, Великобритания и Испания. Според учителите всички са се справили бързо и успешно. Тестовете са подготвени от Министерството на образованието и науката, за да бъде оценен напредъка на учениците от неделните училища.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Продължават гърмежите в Елин Пелин, в складовете е открита трета жертва

Продължават гърмежите край гара Елин Пелин, заяви вътрешният министър Калин Стоянов. Тежко оборудвани специалисти са влезнали в 6-ия склад на фирма "Енигма" и са обезопасили не взривена пиротехника. При огледа край входа е открит труп, който не е..

публикувано на 28.07.24 в 09:11
Награждаване във Велдховен

Нaционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05