Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Овцевъдството в България – сектор, пълен с предизвикателства

Снимка: БГНЕС

Първото преброяване на добитъка след Освобождението се провежда през 1887 година, като за три години броенето животните, сред които са и овцете, е направено 4 пъти. Данните показват, че през 1910 година, в страната ни се отглеждат над 8 600 000 овце, което прави 2000 овце на 1000 жители. По това време България държи първо място сред европейските държави като брой на овцете по отношение на населението. Пик в овцевъдството у нас има през 80-те години на ХХ век, когато в България се отглеждат над 10 милиона овце.

Оттогава броят на тези животни у нас е намалял 10 пъти и в момента са малко над милион. По думите на съпредседателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев, проблемите в този сектор от животновъдството са много, а деградацията по отношение броя гледани животни се дължи на липсата на адекватна държавна политика спрямо сектора овцевъдство и козевъдство. „Министерство на земеделието би следвало да постави ясни цели – и на себе си, и на стопаните. Заетите в този бранш трябва да бъдат уведомени какво ще се изисква от тях оттук нататък и как ще се развива той“ – категоричен е Караколев в интервю за програма „Христо Ботев“ на БНР.

За да се превърне този отрасъл в доходоносен и интересен за така необходимата работна ръка, са необходими големи промени:

„Над 80% от фермите, в които се отглеждат овце и кози, са в изключително незадоволително състояние, по отношение на механизацията – обяснява Караколев. – Въпреки изтеглите два програмни периода и един предприсъединителен, въпреки милиардите, налети в селското стопанство, в сектор овцевъдство и козевъдство трудът е крайно непривлекателен и примитивен дори. Хората, които сега отглеждат овце и кози, го правят по-скоро от любов, отколкото като сериозен бизнес.“

Съществена спънка пред всеки, решил да се заеме с нелеката задача да отглежда дребен рогат добитък е и схемата, по която се субсидират животновъдите.

„Когато започнем да говорим за субсидиите, всички знаем, че те никога и никъде не са достатъчни. Необходимо е да се спре подпомагането на стопанствата на база хектари – категоричен е Симеон Караколев и обяснява: – То води до окрупняване на производството, от което губят малките и средните ферми във всеки един отрасъл. Трябва да се премине на друг тип подпомагане на база стопанство, както го правят в останалите страни членки на ЕС.“

Не липсват и други проблеми, свързани с твърде усложнената процедура за кандидатстване на фермерите по европейски програми, която ги кара по-често да се отказват от подобно подпомагане. Караколев е убеден, че държавата трябва да се стреми да стимулира заетостта в животновъдството. В този смисъл голяма крачка напред е постигнатата малка победа за сектора – узаконяването на над 7000 ферми, които не са били регистрирани като животновъдни обекти, заради бюрократични спънки.

По интервю на Нина Цанева – програма „Христо Ботев“

Съставил: Йоан Колев

Снимки: БГНЕС и noka.bg

Още от категорията

С прогноза за добра реколта идва жътвата, но кога ще спрат валежите?

Вече е лято, а това е сезонът, от който в голяма степен зависи какъв ще бъде хлябът ни през годината. Българският народ казва „ден година храни“ и тази мъдрост се свързва тъкмо с периода на жътвата, когато някога целите фамилии дружно отивали да жънат..

публикувано на 22.06.21 в 11:38

Водният запас за производство на ток е на едно от най-високите си нива

Големите язовири, използвани за производство на ток, са запълнили над 90 на сто от капацитета си, съобщи за БНР Димитър Зарчев от Електроенергийния системен оператор. Той добави, че общият воден запас се намира на едно от най-високите си нива за..

публикувано на 20.06.21 в 10:36

Кулинарно-виненият туризъм в България има огромен потенциал

В стратегиите и дейностите на сектор „Туризъм“ трябва да бъде включен и кулинарно-виненият туризъм. Това коментира заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев, по време на изнесено заседание на Националния съвет по туризъм..

публикувано на 19.06.21 в 12:01