Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Все по-близо“ е мотото на предстоящия „Антистатик“

Вили Прагер: Конкурсното начало във фестивалите е отживелица

Снимка: antistaticfestival.org

Вили Прагер е сред основателите на „Антистатик“. Историята на международния фестивал започва през 2008 г. в София като единствения по рода си форум и като част от усилията на балканската мрежа за съвременен танц „Номадска танцова академия“ за популяризиране и развиване на съвременния танц и пърформанс в страните от региона. Прагер е възпитаник на Университета за изкуства в Берлин, Пловдивския университет и експерименталните театрални класове „4ХС“. Работил е с едни от най-добрите режисьори и хореографи в цял свят. Носител е на наградата на публиката Prix Jardin d’Europe на международния фестивал Impulstanz във Виена (2013). 

За най-новия си хореографски проект „По-малкото може да е повече, но понякога си е просто нищо“ той работи със студенти от Академията за танц и пърформанс на Националния център за танц на Букурещ. Представлението, вдъхновено от испанската диско трупа Ballet Zoom, е част от афиша на 14-ия „Антистатик“.

„Стъпих на призива във визуалните изкуства „Lessismore“. Но толкова много ни идва това в епидемията, че вече имаме нужда от малко повече докосвания, повече целувки, повече прегръщане и контакти помежду ни“, казва Вили Прагер.

Вили Прагер

Фестивалът ще се състои между 28 май и 6 юни, изцяло на живо, под мотото „Все по-близо“. Дори миналата година, когато се наложи да изместим програмата от пролетта за есента, ние отново бяхме на живо, разказва Вили Прагер пред Радио България. 

„Нашата задача още при създаването на фестивала преди 14 години беше да покажем на публиката, че съвременният танц и пърформанс не е нещо страшно, опасно и неразбираемо и въобще – че съвременното изкуство не е нещо некомуникативно, а напротив - допълва той. - Очакваме артисти от Германия, Франция, Финландия, Румъния и дори едно представление от САЩ. Смятаме, че „на живо“ е начинът за общуване с изпълнителските изкуства. Затова с мотото „Все по-близо“ казваме, че е важно да спазваме дистанция, но трябва да се намират начини да сме все по-близо до живото изкуство.“

Тази година за първи път фестивалът продуцира представление, което ще бъде показано в деня на откриването. За премиерата пристига хореографката Паула Розолен Paula Rosolen (Германия). Тя ще работи с 20 български изпълнители от различни възрасти и разнообразен опит по създаването на „В почит към Мърс Кънингам Merce Cunningham“. През 2019 г. се навършват 100 години от рождението на танцовата легенда.

Програмата на фестивала предвижда общо 15 събития, сред които представления, срещи с артисти, разговори, както и премиера на брой 3 на единственото в България годишно „Списание за танц“. В него ще се представят начините, по които политиката навлиза в изкуствата и как тялото реагира на различните политически акции и протести, обясни Вили Прагер. 


"Танцовият фестивал, който предстои в София, няма конкурсен характер, а представленията му са изключително подходящи за международна публика, тъй като са невербални, а ако има текст, то той е на английски език - обяснява още Вили Прагер, за когото конкурсното начало във фестивалите е отживелица:

"Наградите са нещо много субективно, а изкуството се опитва да не бъде спорт – за да има първа, втора и трета награда. Аз самият съм бил само на един такъв фестивал в Египет. В известен смисъл, наградите се дават от критиката и журналистите, които сами решават на кого да обърнат внимание“.


Снимки: antistaticfestival.org, личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25